Tvrdé boje na Donbasu pokračují. Ukrajinci zveřejnili záběry masivního útoku na ruské tanky

Ukrajinci zveřejnili záběry dělostřeleckého útoku na ruské tanky. (1. května)

Ukrajinci zveřejnili záběry masivního útoku na ruské tanky

Ukrajinští vojáci na východě země zničili pomocí dělostřelectva několik kusů ruské těžké techniky, uvedl generální štáb ukrajinských ozbrojených sil, který zveřejnil i záběry ze zmíněného ostřelování. I přes obrovské ztráty však Rusové na Donbasu stále postupují.

„Zničili jsme kolonu ruské těžké techniky. Bojová činnost dělostřelců pozemních sil Ukrajiny je zaznamenána na videu,“ stojí v prohlášení ukrajinského generálního štábu. Záběry mají pocházet z okolí města Avdijivka. Přes něj ruská armáda postupuje na Severodoněck.

Ukrajinci se tento postup snaží zpomalovat pomocí bezpilotních letounů, protitankových min, raketometů a právě i dělostřelectva. Během posledního zmíněného útoku se jim podle generálního štábu povedlo zdemolovat nejméně pět tanků T-72 a dva obrněné vozy BMP-2.

Na sociálních sítích se však šíří zprávy o tom, že tři z těchto tanků Ukrajinci zničili již na začátku května. To by znamenalo, že poslední dělostřelecký útok měl na svědomí „pouze“ čtyři ruské obrněnce.

I přes velké ztráty na Donbasu Rusové stále postupují. Od dubnového vyhlášení masivní ofenzivy dobyli zhruba 95 procent území Luhanské oblasti a získali pod kontrolu i velkou část Doněcka. Ruským cílem v posledních dnech je především dobytí Severodoněcku.

Podle středečních informací tamní správy mají Rusové v rukou přes 70 procent města. Zbytek Severodoněcku nadále vzdoruje. Podle některých expertů by se navíc již brzy mohla ruská ofenziva na Donbasu úplně zastavit s tím, že by do protiútoku přešli Ukrajinci.

„Rusové u Severodoněcku budou mít týden až dva, než Ukrajinci dostanou dělostřeleckou a raketovou techniku zejména od USA. Tak by obránci mohli získat převahu,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Martin Svárovský.

Výrazně změnit současný stav na bojišti by mohla především ohlášená dodávka amerických salvových raketometů M142 HIMARS. Ty by měly Ukrajině zajistit dělostřeleckou převahu nad Ruskem. Typy HIMARS, které USA poskytne, dokážou zasáhnout cíl ve vzdálenosti 80 kilometrů. To je asi dvakrát až čtyřikrát více než dostřel, kterým disponují salvové raketomety ruské výroby.

Tagy: