Velký šok pro Západ. Sankce na Rusko vůbec nezabírají, Moskva trikem dováží i čipy z USA

Jen za poslední půlrok se do Ruska dostaly západní mikročipy v hodnotě přesahující půl miliardy dolarů (11 miliard korun). Moskvě se totiž překvapivě efektivně daří obcházet západní sankce. Přes prostředníky nadále importuje i motory do letadel nebo oblíbené iPhony. K šokujícímu zjištění dospěla analýza ruského nezávislého projektu Vjorstka.

Od začátku války uvalil Západ na Rusko přes 13 500 sankčních zákazů a omezení, které měly významně omezit proudění zboží z Evropy a Spojených států. Žádná jiná země světa v současnosti nečelí tak enormnímu počtu sankcí, Moskva snáší třikrát větší omezení obchodu než Írán.

Přesto se Rusku s největší pravděpodobností daří sankce obcházet. V analýze o tom informoval mediální projekt Vjorstka, který vznikl po státním zákazu televize Dožď. Produkty západní výroby tak paradoxně v Rusku nadále zásobují nejen civilní, ale i vojenský sektor. Řada pokročilých ruských zbraní totiž využívá americké součástky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Místo, kde se potkává armáda Ukrajiny, Ruska i Západu. Z Černého moře je sud s prachem

Čipy, motory i telefony

Když začaly po 24. únoru 2022 na Kreml pršet sankce, zdálo se, že Rusko zůstane ekonomicky naprosto odříznuté od zbytku světa. Alespoň to tak Washington s Bruselem zamýšlely. Jenže se to úplně nestalo.

Moskva využívá spřátelené země i ziskuchtivé západní firmy a nadále dováží potřebné komponenty. Využívá k tomu prostředníky, na které se sankce nevztahují. Do Ruska se dostávají nejen špičkové americké čipy, ale i letecké motory nebo iPhony.

„Naše vyšetřování ukázalo, že prakticky všechno z jakéhokoli koutu světa – od čipů s dvojím užitím (které lze využít v civilním i vojenském sektoru, pozn. redakce) po turbínové motory do Airbusu – se do Ruska dostane. Západní společnosti se na tom podílejí prostřednictvím třetích stran a ruským úřadům se tak bezpečně daří obcházet evropské a americké sankce,“ uvádí Vjorstka.

Pomáhá Čína i Turecko

Analýza mediálního projektu tvrdí, že k obcházení sankcí Moskvě nejvíce pomáhá Čína a Hongkong. Ať už jde o vědomou spolupráci nebo konání jednotlivých firem.

Rusko pak nadále využívá spojence z bývalého sovětského prostoru. Zboží do země chodí přes Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán nebo Arménii. Na procesu obcházení sankcí se mají podílet také Spojené arabské emiráty. S odkazem na zmíněnou analýzu o tom informoval web Euro Integration.

V podivném schématu mají hrát roli také firmy z Turecka a Evropy. Konkrétně z Německa, Itálie nebo Estonska.

O českých firmách se analýza nezmiňuje.

Ukrajinský web Pravda připomněl, že Rusko používá západní součástky například při výrobě rakety s plochou dráhou letu Ch-101. Zbraně, kterou Moskva využívá ve válce na Ukrajině.

„Rusko k jejich výrobě stále dostává procesory Intel, mikročipy Xilinx a Texas Instruments a vysílače Analog Devices Inc.,“ uvedlo médium.

Tagy: