U brány světového tenisu je česká zácpa. Kdo bude zářit po odchodu Kvitové či Plíškové?

Šafářová, Strýcová, Kvitová, Plíšková, Vondroušová, Krejčíková… České tenisové dámy dělají tuzemským fanouškům radost takřka nonstop. Ať už jde o Fed Cup – dnešní Pohár Billie Jean Kingové – grandslamy nebo olympiádu. I když kariéry některých zmíněných hráček skončily nebo se blíží ke konci, prázdno po nich nezůstane. Pohled na juniorský žebříček vzbuzuje obrovské množství optimismu.

Barbora Krejčíková praští do očí při pohledu na žebříček WTA hned na druhé nejvyšší pozici, na osmém místě se drží Karolína Plíšková. V první stovce rankingu operuje Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Tereza Martincová, Kateřina Siniaková, Karolína Muchová i Marie Bouzková.

Skvělá vizitka českého tenisu. Co je důležité, tyto ženy mají nástupkyně. Po úžasném období by neměla přijít doba temna a fanoušci velmi pravděpodobně budou mít komu fandit v pokročilých fázích prestižních turnajů. Je to pouze předpoklad, nicméně hození oka na žebříček juniorek organizace ITF příliš nedovoluje myšlenky na jiný scénář.

Na prvních 30 pozicích má totiž Česko hned osm zástupkyň. „Jasně dominujeme. Doplňujeme obrovskou sílu, která je vidět nyní na hlavní scéně. Je to potvrzení toho, že systém podpory mladé tenisové generace funguje skvěle. A není to jen o juniorkách – vidíme to i v takzvaném baby tenisu, na všech akcích,“ pochvaluje si pro CNN Prima NEWS šéf tuzemského tenisu Ivo Kaderka.

Nejvýše ční sestry Fruhvirtovy. 16letá Linda je třetí, teprve 14letá Brenda hned za ní. V únoru si v takto nízkém věku připsala premiéru na okruhu WTA. Ještě předtím ovládla mezi dospělými podniky nižší kategorie v argentinském Tucumanu, pak se přesunula do mexické Guadalajary. V kvalifikaci elitního turnaje porazila i finalistku Roland Garros z roku 2012 Saru Erraniovou. Sice pak vypadla v prvním kole na raketě šampionky US Open z roku 2017 Sloane Stephensové, ale zkušenost k nezaplacení…

„Měli byste jí věřit. Jinak toho můžete litovat. Jsem na tebe pyšný,“ řekl Patrick Mouratoglou, slavný trenér s ještě známější akademií, který dohlíží i na Serenu Williamsovou. Brenda Fruhvirtová právě v jeho akademii občas trénuje.

Linda se pak na okruhu WTA představuje opakovaně.

Zázrak ve skromných podmínkách

Po Fruhvirtových má z českých teenagerek nejvyšší pozici Lucie Havlíčková – 13. místo. Na konci února získala svůj první titul z okruhu ITF, když ovládla podnik Banana Bowl v Brazílii. V první dvacítce pak jsou ještě dvě Lindy – Klimovičová a Nosková, obě ročník 2004. Nosková o sobě dala hlasitě vědět loni, kdy vyhrála juniorské Roland Garros, k této trofeji navíc přilepila čtyři tituly ze seniorských akcí.

Do oné třicítky se ještě aktuálně vměstnávají Nikola Bartůňková, Barbora Palicová a Kristýna Tomajková. Těsně za její hranici se pohybuje Dominika Šálková. I mezi mužskými mladíky nevypadá situace dvakrát špatně.

Češky v TOP 30 juniorského žebříčku

  • Linda Fruhvirtová (16 let): 3. místo
  • Brenda Fruhvirtová (14 let): 4. místo
  • Lucie Havlíčková (16 let): 13. místo
  • Linda Klimovičová (17 let): 18. místo
  • Linda Nosková (17 let): 19. místo
  • Nikola Bartůňková (16 let): 22. místo
  • Barbora Palicová (17 let): 28. místo
  • Kristýna Tomajková (16 let): 29. místo

„Když se podíváte na první stovku žebříčku juniorů a juniorek Mezinárodní tenisové federace, nejlépe jsou na tom v součtu Spojené státy americké, které tam mají 29 zástupců. Česká republika je druhá s číslem 21. Třetí pak Rusko, čtvrtá Francie. Čísla nelžou. Nejen vzhledem k počtu obyvatel, ale hlavně s ohledem na finanční sílu je to výtečné. Vždyť grandslam – tedy i ve Francii skrze Roland Garros – ročně vyprodukuje zhruba 300 milionů eur. Náš roční rozpočet odpovídá rozpočtu každého třetího amerického privátního tenisového klubu. V USA je 20 milionů tenistů, u nás je 10 milionů obyvatel,“ zmiňuje zajímavé statistiky Kaderka. „Přizpůsobujeme celou mozaiku věcí danému roku, šijeme to pokaždé na míru. Z toho plynou tyto úspěchy,“ dodává ke kouzlu české produkce.

Výsledky a postavení v juniorském věku samozřejmě automaticky nezařídí, že se dívkám bude identicky dařit za pár let i na WTA túře. Nicméně příslib je obrovský.

„My je přivedeme k obrovsky těžké bráně, možná ji lehce přiotevřeme. Za ní jsou nejvyšší patra světového tenisu. Dál už je to na nich. Dovedli jsme je tam, kde potřebují být, mají fantastickou výchozí pozici. Pak je to také o štěstí, zdraví, výdrži, mentální síle a také o tom, jak se popasují s prvními obrovskými výdělky – jestli je investuje do dalšího rozvoje, nebo si koupí třeba drahá sportovní auta. Tam už jim žádný prezident nepomůže,“ usmívá se Kaderka.

Čas napoví, kolik z hráček s obrovským potenciálem naplno projde onou branou a vydá se ve stopách Kvitové, Plíškové nebo Krejčíkové. Momentálně je u průchodu velká fronta. „Žádné konkrétní jméno neřeknu. Uvedu tři, pak za mnou přijde nějaký rodič, že jsem měl zmínit čtyři. Ale potenciálu je opravdu dost,“ uzavřel Kaderka.

Tagy:
Olympijské hry tenis Petra Kvitová Česká republika Karolína Plíšková Ivo Kaderka Barbora Krejčíková sport Markéta Vondroušová Billie Jean Kingová Fed Cup Ženská tenisová asociace Linda Fruhvirtová Brenda Fruhvirtová Lucie Havlíčková Linda Klimovičová Linda Nosková Nikola Bartůňková Barbora Palicová Kristýna Tomajková