U nás není žádný pitomio, vzkázal Jurečka Okamurovi. Po chvíli se omluvil

Ve stínu pátečního hlasování o prodloužení nouzového stavu se v Poslanecké sněmovně odehrála také slovní potyčka mezi poslanci Tomiem Okamurou (SPD) a Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). „V našem poslaneckém klubu není žádný pitomio. Víme, jak budeme hlasovat,“ řekl Jurečka svému protějšku poté, co poslanecký klub SPD požádal o dvouhodinovou přestávku. Předseda lidovců se za svůj výrok následně omluvil.

Okamura chtěl za každou cenu prodloužení nouzového stavu do 11. dubna zabránit, a protože si poslanci odhlasovali omezenou dubu u řečnického pultu, jedinou možností, jak by SPD mohlo zdržet jednání, byla žádost o přestávku. „My jsme chtěli zablokovat toto jednání, aby se už neprodloužil nouzový stav. Řeknu to úplně na rovinu,“ prohlásil Okamura.

Přestávka nakonec proběhla od 17:30 do 19:30 s odůvodněním, že se SPD potřebuje poradit, jak přesvědčit ostatní poslance, aby pro prodloužení nehlasovali. To se ale nelíbilo předsedovi lidovců Marianu Jurečkovi: „V našem poslaneckém klubu není žádný pitomio. Víme, jak budeme hlasovat.“

Přijde mi to jako pitomý nápad, hájil se Jurečka

Jenže Jurečka schytal kritiku od svých poslaneckých kolegů a nakonec uznal, že svá slova měl zvážit, a předsedovi SPD se omluvil s tím, že podobné výroky do Sněmovny nepatří. Prý chtěl jen vyjádřit, že Okamurův požadavek mu „přijde jako pitomý nápad“.

Okamury se zastal také předseda KSČM Vojtěch Filip, jenž byl mezi prvními, kteří Jurečku k omluvě vyzvali. „Tohle jsem si nedovolil nikdy a ani moji největší soupeři si to nedovolili vůči mně,“ řekl Filip. Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) zdůraznil, že na přestávku v jednacím řádu není nárok, jde jen o zvykové právo a gentlemanskou dohodu.

Tagy: