Ostřelování regionů? Chabá snaha Rusů kompenzovat své neúspěchy, řekl Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro CNN

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Jednání mezi Moskvou a Kyjevem ohledně vyřešení situace na Ukrajině nepokračují. Mezitím finský parlament drtivou většinou hlasů podpořil podání přihlášky do NATO, přihlášku do aliance podepsalo i Švédsko. Rusko se rovněž chystá vystoupit z WTO a WHO, návrh je v parlamentu. Prezident Zelenskyj prohlásil, že ostřelování ukrajinských regionů, je bezvýslednou snahou Rusů kompenzovat své neúspěchy.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Přes 250 obránců Azovstalu v Mariupolu se vzdalo. Podle agentury TASS to tvrdí proruští separatisté, kteří na Donbasu bojují. Z areálu bylo v pondělí evakuováno 260 vojáků, oznámila náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Pět desítek raněných podle ní zamířilo do města Novoazovsk, tedy na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky, kde budou ošetřeni.

Mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem ohledně vyřešení situace na Ukrajině nepokračují, uvedl podle agentury TASS představitel ruského ministerstva zahraničí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném projevu oznámil, že ostřelování regionů, je bezvýslednou snahou Rusů kompenzovat své neúspěchy. „Nemohou prokázat úspěch všeobecnými vojenskými akcemi v oblastech, kde se snaží postupovat. Snaží se tedy prokázat úspěch prostřednictvím svých raket a dalších aktivit. Rovněž bezvýsledně,“ uvedl. Promluvil i na zahájení filmového festivalu v Cannes.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se ostře pustil do západních zemí. „Naši nepřátelé ukradli naše peníze a používají Ukrajinu, aby nám ublížili,“ uvedl podle televize Russia Today (RT). Dodal, že činy Západu, konkrétně ekonomické sankce proti Rusku a vyzbrojování Ukrajiny, se rovnají válečným aktům.

Hned vzápětí vrátilo úder Kremlu Německo. „Rusku již nesmí být dovoleno zneužívat energetickou závislost ostatních, Německo sníží závislost na nulu,“ řekla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Právě Německo je jednou se zemí, která je na ruské energetice závislá výrazným způsobem.

Ruské ministerstvo zahraničí poslalo Státní dumě, dolní komoře ruského parlamentu, návrhy na vystoupení Ruska ze Světové obchodní organizace (WTO) a Světové zdravotnické organizace (WHO), napsal v pondělí na svém webu list Kommersant s odvoláním na místopředsedu sněmovny.

Tagy: