Ukrajinci po zkáze v Dnipru počítají oběti. Kyjev zuří a označil ruské strůjce náletů

Desítky mrtvých a raněných si vyžádal sobotní dopad rakety na dům v ukrajinském Dnipru. Ukrajinští představitelé útok připisují ruské armádě. Kreml ale v úterním prvním veřejném vyjádření zodpovědnost odmítl, vinu podle něj nese naopak ukrajinská protivzdušná obrana. Ta už dříve uvedla, že nemá kapacitu Ruskem použitý typ rakety sestřelit. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mluví o válečných zločinech a Kyjev mezi tím vytipoval ruské vojáky, kteří mají za úderem stát. Záchranáři v úterý po poledni oznámili, že po zhruba 70 hodinách ukončili pátraní po obětech. Na odklízení trosek a pátrání nejprve po přeživších a posléze po obětech se podílely stovky lidí.

Starosta Dnipra Borys Filatov v úterý dopoledne oznámil, že počet mrtvých po ruském raketovém úderu na město vzrostl již na 44. Záchranáři ráno vyprostili ze sutin tělo dalšího dítěte, celkem jde o čtvrté mrtvé dítě. Celkem se z trosek podařilo zachránit 39 lidí.

Mimořádně smutný příběh má například Ukrajinka Kateryna Zelenská. Ta v zasaženém obytném domě žila se svým mužem a jednoletým synem. Po zásahu ruských raket strávila v sutinách domu více než 20 hodin, přičemž si nemohla zavolat o pomoc či vůbec cokoliv slyšet. Podle ukrajinských médií je totiž od narození neslyšící.

Po dlouhých hodinách ji ve vážném stavu objevili záchranáři, kteří v sutinách domu pátrají po přeživších, ačkoliv mnohdy nacházejí spíše mrtvé. Podle dostupných zpráv je téměř jisté, že mezi nimi budou i Katerynin manžel a syn. Jejich těla doposud nebyla objevena.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil útok za válečný zločin. Ve svém pondělním večerním projevu podle stanice CNN slíbil, že pachatelé stanou před soudem. „Všichni, kdo jsou vinni tímto válečným zločinem, budou identifikováni a postaveni před soud,“ uvedl ukrajinský prezident.

„Tento úder na Dnipro, stejně jako další podobné útoky, spadá pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu. A my využijeme všech dostupných možností, jak národních, tak mezinárodních, k tomu, aby všichni ruští vrazi, všichni, kdo vydávají a vykonávají rozkazy k raketovému teroru proti naším lidem, dostali zákonné tresty. A aby si své tresty odpykali,“ dodal Zelenskyj.

What happened in Dnipro, the fact that Russia is preparing a new attempt to seize the initiative in the war, the fact that the nature of hostilities at the front requires new decisions in the defense supply – all this only emphasizes how important it is to coordinate our efforts – efforts of all members of the coalition to defend Ukraine and freedom. And to speed up decision-making. Today, there is a good example from the UK. A new package of defense assistance has been announced – exactly what we need. Tanks, other armored vehicles, artillery. What we discussed with Prime Minister Sunak. I thank you, Rishi, I thank every Briton for the tangible and timely support! Starting tomorrow, this week will be even more active in terms of our diplomacy. The Davos Forum will start its work – Ukraine will be heard at this globally important platform. At the end of the week, a regular meeting in the Ramstein format will be held. We expect fundamental decisions from the coalition of our partners. Important bilateral negotiations are also planned. Every day of our diplomatic marathon brings Ukraine quite specific defensive results. And I thank everyone who helps our state! I thank everyone who works for the victory of Ukraine! Glory to each of our warriors! 🇺🇦🇺🇦🇺🇦

Posted by Володимир Зеленський on Monday, January 16, 2023

Ukrajina podezírá šest ruských vojáků

Ukrajinská tajná služba (SBU) oznámila, že ze sobotního útoku podezírá šest ruských vojáků. Vyšetřovatelé je stíhají jako podezřelé z válečného zločinu, uvedl list Ukrajinska pravda. Investigativní web Važnyje istorii se pokusil s některými hovořit, ale zjistil, že s novináři se o náletu bavit nechtějí.

SBU tvrdí, že na útoku se podíleli velitel 52. pluku bombardovacího letectva plukovník Oleg Timošin, velitel leteckého oddílu 52. pluku major Alexej Ivaněnko, náčelník štábu perutě letecké skupiny Dmitrij Golenkov, navigátoři Denis Grigorjev a Dinar Nazirov a náčelník 52. pluku pro výzbroj Jevgenij Pocelujev.

Některým z nich se novináři dovolali a zeptali se jich na zásah obytného domu v Dnipru. Ivaněnko tvrdil, že neví, co se stalo v Dnipru, protože se o zprávy nezajímá. „Odešel jsem z armády před třemi lety, po zranění hlavy. Odešel jsem do penze a teď se starám o vyvážení žump,“ tvrdil. „Výborně, mám se teď jít vzdát?“ odpověděl na otázku ohledně ukrajinského vyšetřování. Timošina prý vůbec nezná a o dalších osobách ze seznamu už dlouho neslyšel. O válce si nic nemyslí, protože „už není o čem myslet“. Nazirov prohlásil, že je „lesník z lesního hospodářství“, a doporučil novinářům, aby nechodili v jeho lese a „neplašili veverky“, načež hovor ukončil.

Krym je ruský, stejně tak Ukrajina

Nejdéle hovořil Golenkov, který je podle SBU náčelníkem štábu. Na otázku ohledně Dnipra odpověděl protiotázkou, komu patří Krym. „Počkejte s ostřelováním Dněpropetrovska (ruský název Dnipra pozn. red.). Chápu, na co se chcete zeptat. Ale já jsem člověk Ruské federace, ruská ústava je pro mne moc důležitá. Chci se vás jako novinářů zeptat, proč mi voláte. Měli byste mi říct, že Krym – to je Rusko. Proč to neříkáte?“

„Řekl jsem, že čtyři subjekty (ukrajinské oblasti) a Krym jsou naše. Co s tím má společného Ukrajina? Ukrajiny se nedotýkám. Ukrajina je jiný samostatný stát. Taky ostřeluje naše území, Ruskou federaci, Doněckou, Chersonskou, Záporožskou oblast, Krym ostřeluje,“ pokračoval Golenkov a vyslovil podezření, že novinářka je Ukrajinka, protože „v Rusku novináři takové otázky nekladou – novináři vůbec otázky nekladou“.

V reakci na další naléhání, aby se vyjádřil k Dnipru, se Golenkov se rozčilil, přešel na tykání a dal najevo, že jako náčelník štábu v kabině bombardéru neseděl a raketu neodpálil – a „Krym je stejně náš a všechno ostatní je (taky) naše“ a Ukrajina „je ruský region“.

Kreml odpovědnost za Dnipro odmítá

Ukrajina se ruské agresi brání už bezmála rok. Ruská raketa podle ukrajinských úřadů v sobotu v Dnipru zasáhla devítipodlažní dům s 16 vchody, ve kterém žilo na 1 700 lidí. Na místě pokračují záchranné práce, stále je pohřešováno přes 30 lidí. Bilance mrtvých dnes vzrostla na 40 včetně tří dětí, 75 lidí je zraněných, z toho 12 vážně.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v úterý odmítl, že by ruské síly na rezidenční budovy mířily, na civilní cíle podle něj v rámci operace na Ukrajině neútočí vůbec. Uvedl pak, že i podle některých ukrajinských představitelů byla tragédie v Dnipru výsledkem akce ukrajinské protivzdušné obrany.

O sestřelení zmíněné rakety typu Ch-22 hovořil v sobotu večer poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč, ukrajinská armáda to nicméně odmítla. Obránci podle ní nedisponují systémy, které by dokázaly sestřelit použitý typ zbraně, střelu vyvinutou původně k ničení amerických letadlových lodí.

Tagy:
raketa Londýn Ukrajina dům Krym Rusko Kyjev suť Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Záporoží ruská invaze na Ukrajinu Dnipro