Válečná laboratoř Ukrajina. Západ tam testuje své zbraně, inspirací jsou ale i sami obránci

Samozřejmě tu jde hlavně o obranu Ukrajiny. O statečný vzdor proti ruskému agresorovi. Boj s rozpínavostí Vladimira Putina je však pro Západ v čele s USA ještě něčím jiným: Velkou vojenskou laboratoří, která názorně ukazuje, co v moderní válce funguje, a co ne. Civilizovaný svět se z bolavých lekcí hodlá poučit.

Pamatujete se na devadesátkový seriál MacGyver? Byl o akčním hrdinovi, který dokázal vyrobit bombu třeba i z gumových medvídků, kapesníku a rtěnky, pokud to zrovna jinak nešlo. A právě k tomuhle mazanému klaďasovi nyní vysocí američtí vojenští představitelé přirovnávají ukrajinské hrdiny.

Proti Putinově vpádu se Ukrajinci často brání i podomácku vyrobenými prostředky, za které by se nemusel stydět ani blonďatý seriálový kujón.

Co je důležité: Funguje to!

Velmi účinná je třeba mobilní aplikace, která dokáže s pomocí dronů zaměřit přesné pozice ruského vojska. Partyzánsky vymyšlený software se dnes používá na celé frontě. A patří k obávaným strašákům agresora.

Pro někoho jde možná o maličkost, pro armádní specialisty ze Západu je to však nesmírně poučný studijní materiál, díky němuž se přepisují skripta pomyslného předmětu Válčení v 21. století.

Rusy ničí levná řešení

Stačil rok bojů na Ukrajině a armádní teoretici jsou mnohem chytřejší. Už třeba vědí, jak efektivní jsou malé a tiché drony, shazující výbušniny na nepřítele. Jak účinné mohou být 3D tiskárny, s jejichž pomocí se dají přímo na místě bleskově doplňovat náhradní díly i k jinak komplikovaným zařízením.

Jak se obyčejné pickupy přestaví na funkční mobilní platformu k odpalování raket. Jak uzpůsobit sofistikovanou americkou munici, aby se mohla používat na starších sovětských stíhačkách MiG-29.

Takových případů by se našlo mraky.

A co by u MacGyvera vypadalo až příliš bláznivě, to ve skutečném boji vyvolává obdiv. Ukrajina světu v přímém přenosu ukazuje, že s trochou fištrónu fungují i překvapivě levná řešení.

„Jejich technologické i taktické inovace dělají neuvěřitelný dojem,“ uznal v rozhovoru pro CNN Seth Jones z washingtonského think-tanku Center for Strategic and International Studies.

Napadená země se pro Západ proměnila ve válečnou laboratoř, v níž se okamžitě prokáže, co je v moderním boji užitečné, a co nikoliv. Spojené státy a jejich spojenci se na vlastní oči přesvědčují nejen o síle ukrajinské improvizace, ale i o funkčnosti vlastních zbraní, poslaných Kyjevu v nouzi na pomoc.

Mnohé z nich dosud nebyly prověřené v boji mezi dvěma relativně technologicky srovnatelnými protivníky. Bude to tedy možná znít poněkud cynicky, armádní činitelé však současný konflikt označují i jako (jistěže nelítostný a nevítaný) test, který se nedá nahradit žádnou simulací.

Rada od MacGyvera

Notesy zahraničních pozorovatelů se v posledních měsících plní spoustou důležitých poznámek.

Například sofistikované americké drony Switchblade 300 se na ukrajinské frontě ukázaly jako málo efektivní. Jiné zbraně – jako opěvovaný lehký salvový raketomet HIMARS – oproti tomu získaly až ikonický status. Ukrajinci jich mají omezený počet, i jejich uvážlivé používání ovšem vstoupí podle Západu do učebnic.

Stejně jako způsob zacházení s britskou taženou lehkou houfnicí M777. V boji proti Rusům se sice celkem osvědčila, jen se ukázalo, že pokud se z ní v krátkém časovém sledu vypálí příliš mnoho ran, má to neblahý vliv na přesnost střelby.

Podle některých expertů se ostatně dá vypozorovat, že tažené dělostřelectvo – k němuž se počítá i M777 – pomalu směřuje do historie. Na Ukrajině se totiž naplno odhalilo, že systémy tohoto typu je obtížné skrýt, případně rychle přesunout na jiné místo, aby se vyhnuly opětovné palbě nepřítele.

Tím spíš, že v 21. století se válčí pod neustálým dohledem dronů a satelitů. Což má mimochodem další klíčový dopad: Právě poslední úspěchy ruských kamikaze dronů podnítily některé americké výrobce, aby se při vyvíjení nových armádních vozů zaměřili více na obranu proti útokům ze vzduchu.

Podobných poučení si teď na Západě analyzují mnoho. Ať už jde o efektivitu konkrétních zbraní, nebo třeba o údernost malých ukrajinských oddílů, které Rusy tolik deptaly při jejich tažení na Kyjev – na nic z toho se nezapomene, nic z toho nezapadne.

Tuhle válku si kromě Kremlu nepřál asi vůbec nikdo, nejméně ze všech Ukrajina. Přesto se ze dne na den stala laboratoří, v níž se (bohužel se vším všudy) už rok zkoumají způsoby moderního boje.

Je to všechno tragické, bolavé, nespravedlivé. Vojenští experti ze zemí na západ od ukrajinských hranic však zachovávají chladnou hlavu. V tomhle je nemusí nikdo přesvědčovat: Nechat si poradit od skutečného MacGyvera není ani pro ně žádná ostuda.

Tagy: