Ukrajinská doktorka odvedla dítě do školky, pak ji zabila ruská raketa. Ze syna je sirotek

Oksana Leontievová zemřela po ruském bombardování.

Rusové jen za pondělí vyslali na ukrajinská města více než 80 raket, což si vyžádalo přes 100 raněných a i 19 mrtvých. Jednou z nich je lékařka z oddělení transplantací kostní dřeně pro děti Oksana Leontievová. Ta vzala v pondělí ráno svého syna do školky a poté vyrazila do práce v centru Kyjeva. Během cesty ji zabila ruská raketa. Ze syna Leontievové se stal sirotek. Ukrajinci nyní truchlí na sociálních sítích.

„Oksana Leontievová byla lékařkou z oddělení transplantací kostní dřeně pro děti. V pondělí vzala svého pětiletého syna do školky a pak odjela do práce. V tom ji zasáhly ruské rakety. Dítě je nyní sirotkem. Jeho otec zemřel před půl rokem, jeho matka včera. Přijměte moji upřímnou soustrast,“ uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko.

Twitterový účet Visegrád 24 pak doplnil, že manžel Leontievové měl být zabit někdy na začátku tohoto roku v boji proti ruským silám. Ke kondolenci se přidala také ukrajinská velvyslankyně v Estonsku Mariana Betsová: „Lékařka Oksana Leontievová byla včera v Kyjevě zabita ruskou raketou, a to během cesty do práce. Nechť odpočívá v pokoji.“

Smutek nad tragickou událostí vyjádřil na Twitter i ukrajinský investigativní novinář Danylo Mokryk.

I smrt Leontievové ukazuje brutalitu pondělního masivního ruského bombardování ukrajinských měst. Rusko vypálilo na ukrajinská města nejméně 83 střel, z nichž 43 se Ukrajincům podařilo sestřelit. Následky byly přesto drtivé. Podle posledních informací si údery vyžádaly celkem 19 obětí, přes 100 lidí bylo zraněno.

Ruské ostřelování ukrajinských měst pokračovalo i v pondělí v noci a také v úterý. Rakety mířily například na Oděsu či Záporoží, kde zabily minimálně jednoho člověka. Cílem palby raketometů a těžkých děl se stala také Lvovská, Dněpropetrovská a Vinnycká oblast. Tam se stala terčem tepelná elektrárna.

Ukrajinci však ve své reakci Kremlu již jasně vzkázali, že se podobnými útoky nenechají zastrašit a ani odradit od tvrdého odporu ruské agresi. „Ukrajinu nelze zastrašit, pouze ji ještě více sjednotit. Udělejme bitevní pole ještě bolestivější pro nepřítele,“ vyzval ve svém pravidelném projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Tagy:
válka raketa zdravotnictví dítě smrt Twitter syn Ukrajina bombardování Estonsko Rusko Kyjev školka doktorka sirotci Oděsa sirotek Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Záporoží ostřelování Anton Geraščenko Oksana Leontievová Visegrád Mariana Betsa