Odplata za fiktivní anexi Kaliningradu? Rusové v Záporoží rozbombardovali autosalon Škody

Cílem ruského ostřelování v Záporoží se stal i tamní autosalon automobilky Škoda Auto.

Rusko pokračuje v masivním ostřelování ukrajinských měst. V noci z pondělí na úterý se stalo terčem raketových útoků znovu i Záporoží. Dvě bomby dopadly na tamní autosalon mladoboleslavské automobilky Škoda a zabily jednu osobu. Lidé s trochou nadsázky na sociálních sítích spekulují, zda nešlo o ruskou odplatu za české vtipy o „anexi“ Kaliningradu.

„Ruští teroristé v noci zasáhli Záporoží dalším masivním raketovým útokem. Z nějakého důvodu se jedním z jejich cílů stal autosalon Škoda Auto,“ komentoval ruské ostřelování bývalý ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Podle ukrajinských úřadů na budovu dopadly dvě rakety, které zabily jednu osobu schovanou uvnitř.

Ze záběrů, které kolují po sociálních sítích, je skutečně patrné, že jedním z cílů ruského bombardování Záporoží byla místní pobočka automobilky Škoda. Další video ukazuje, že z budovy autosalonu nezbylo prakticky nic. Rusové přitom tvrdili, že mířili na strategické cíle. Jedna z raket například už v noci na pondělí dopadla nedaleko sídla ukrajinských tajných služeb.

„Když to Rusové neumí vyrobit a ani ukrást, tak to zničí,“ uvedl jeden z komentujících. Další z českých uživatelů pak přišel se zajímavou teorií: „Odveta za Královec?“ V posledních dnech internet zaplavily vtipy o české „anexi“ ruského Kaliningradu (česky Královec). Kaliningrad je exklávou Ruské federace nacházející se mezi Polskem a Litvou.

Do vtipů o české „anexi“ se zapojili i někteří čeští politici či státní instituce. Šlo o ironickou reakci na loutková referenda uspořádaná Kremlem na čtyřech okupovaných ukrajinských územích a jejich následné nelegální připojení k Ruské federaci. Zatímco západní země česká tvořivost ohledně humoru vesměs pobavila, Moskva vzala „krádež“ svého území smrtelně vážně.

Záporoží, kde v úterý rakety zabily minimálně jednoho člověka, však není jediným městem, které v poslední době čelí ruskému ostřelování. Rusové jen za pondělí vyslali na ukrajinská města přes 80 raket, což si vyžádalo po celé zemi minimálně 19 mrtvých a 105 raněných.

V noci na úterý a brzy ráno se opět staly terčem ruských útoků kromě Záporoží i Oděsa či tepelná elektrárna ve Vinnycké oblasti. Cílem palby raketometů a těžkých děl se stala také Dněpropetrovská oblast.

Bombardování odsoudily západní země. K útokům na civilní obyvatelstvo už se vyjádřil i Kreml. Podle mluvčího Dmitrije Peskova jsou pondělní údery „součástí speciální vojenské operace“. Vladimir Putin potvrdil, že byly odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku včetně sobotního poškození strategického Kerčského mostu.

Tagy: