Ukrajinská ofenziva začala. To nejlepší ale teprve přijde, naznačuje expert, co Rusy čeká

Ukrajinská protiofenziva začíná. Tvrdí to bývalý poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Oleksij Arestovyč. Podle něj nyní probíhá počáteční fáze, která spočívá v tom, že obránci ostřelují ruské týlové linie, což nepřítele mimo jiné zbavuje schopnosti včas reagovat na následující hrozby.

„Nyní se nacházíme v počáteční fázi protiofenzivy, která spočívá v tom, že ukrajinská armáda vyřazuje nepřítele z týlu a zbavuje ho možnosti účinně se bránit a včas reagovat na hrozby. To nejlepší tedy přijde teprve později,“ řekl Arestovyč v rozhovoru pro web Unian. Takzvaná nultá fáze neboli příprava bojiště podle něj probíhá na několika frontách. „V důsledku toho Rusové nemají možnost předvídat směr hlavního útoku,“ doplnil expert.

„To je velmi důležité, protože dosáhnout alespoň taktického překvapení nebo v ideálním případě operačního překvapení je snem každého velitele,“ uvedl. Arestovyč rovněž poznamenal, že ofenziva s jednostupňovým frontálním útokem, bez ohledu na terén či přípravu, není cesta, na kterou by ukrajinská armáda vsadila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové zintenzivňují boje v Bachmutu. Oslabují se před protiofenzivou, míní experti

O možné začátku dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy hovoří i některá svědectví přímo z válečné zóny. Podle reportéra CNN Nicka Patona Walshe podstatně přibylo sabotáží a úderů na Rusy okupovaném území, navíc se objevují zprávy o jejich obavách.

„Nejsou zásobováni moderními zbraněmi, výbušninami či raketovými systémy. Přesto půjde pro Ukrajince o tvrdý oříšek, až v nadcházejících dnech začnou, nebo možná již zahájili, svoji protiofenzivu v této oblasti,“ uvedl novinář. Na mysli měl severní hranici poloostrova Krym, kde podle jeho slov Rusové vybudovali hluboké příkopy, do kterých umístili například ostnaté dráty, píše web CNN.

Rusové zřejmě Bachmut nezískají

Největší boje se stále odehrávají u Bachmutu. Ukrajinští obránci v pátek informovali o tom, že převzali iniciativu a útočnými operacemi v okolí města dosáhli takticky významných úspěchů. Ve své poslední analýze to napsal i americký Institut pro studium války (ISW).

Zprávy o dílčích úspěších ukrajinských sil u Bachmutu přicházejí už řadu dní. Šéf ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin v pátek připustil, že se jeho silám obsadit celé město v nejbližších dnech zřejmě nepodaří. „Bachmut stále nebyl dobyt,“ uvedl Prigožin v hlasové zprávě zveřejněné na Telegramu. „Je nepravděpodobné, že se ho zítra nebo pozítří povede získat,“ doplnil šéf vagnerovců.

Rusko se Bachmut snaží dobýt už řadu měsíců. Velkou část ruských jednotek tam tvoří právě Prigožinovi žoldnéři. Reuters tuto bitvu označuje za nejdelší a nejkrvavější z celé války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo svou invazí loni v únoru. Ruské síly podle nedávného Prigožinova prohlášení obsadily přes 95 procent města.

Tagy:
válka Ukrajina Rusko poradce prezidenta Oleksij Arestovyč UNIAN protiofenziva