Za nepokoje v Anglii mohli jen násilníci, Ukrajinci bojují i za Evropu, říká britský ministr

Britský ministr pro Evropu Stephen Doughty poskytl rozhovor CNN Prima NEWS.

Rozhovor s britským ministrem pro Evropu Stephenem Doughtym

Nepokoje a rabování v Anglii během letních měsíců měli na svědomí jen násilníci, se kterými se tvrdě vypořádají policisté a justice. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl britský ministr pro Evropu Stephen Doughty. Kromě toho popsal, jak hodlá Londýn přistoupit k nelegální migraci, a rovněž vyjádřil přetrvávající podporu Ukrajině, která podle jeho slov bojuje i za zbytek Evropy. Doughty také ocenil českou pomoc Kyjevu a zmínil, zda se Praha v brzké době dočká návštěvy jiných britských politiků či britského krále Karla III.

Před dvěma měsíci jste vy a Labouristická strana vyhráli britské parlamentní volby a vrátili jste se k moci. Když se podíváme na vztahy s Evropou a otázku bezpečnosti, v čem bude vaše vláda jiná oproti předešlým, které v posledních letech vedli Konzervativci?
Důležité je také zmínit, v čem budeme stejní, a to je naše neochvějná podpora Ukrajiny v její obraně proti barbarské a zločinné ruské válce. Jde o věc, kterou sdílíme s Českem a dalšími evropskými spojenci i přáteli. Dali jsme jasně najevo, že budeme s podporou pokračovat jakožto člen NATO a budeme stát bok po boku s evropskými přáteli, co se týče bezpečnosti našeho kontinentu, vůči hrozbám, kterým čelíme.

ČTĚTE TAKÉ: Omezovat Ukrajince v používání zbraní? Jako box s Tysonem jednou rukou, říká estonský ministr

Co se však změní, je to, že chceme resetovat některé věci s Evropskou unií a Evropou jako takovou. Chceme dát najevo, že Velká Británie je zpět. Máme v plánu spolupracovat s našimi přáteli a spojenci na společném prospěchu našich občanů, ať už v rámci růstu, zajištění bezpečnosti či energie. Ne se zabývat ideologickými či nesmyslnými provokacemi, které nejsou potřeba. Máme ambiciózní a pozitivní agendu spjatou s Evropou. To už jasně prohlásil ministerský předseda Keir Starmer, když před pár týdny hostil v Londýně Evropské politické společenství (EPS).

Váš ministerský předseda Starmer také jasně řekl, že hodlá podporovat Ukrajinu, stejně jako jeho konzervativní předchůdci. Chce ale být Velká Británie i nadále ve středu světové politiky, jako tomu bylo v posledních letech a dekádách?
Určitě. Věříme, že Británie může být progresivní silou dobra na světovém jevišti. Může být silou svobody a demokracie společně s našimi klíčovými spojenci. Můžeme být také klíčovým partnerem v řešení klimatické změny nebo zajištění přesunu k udržitelným zdrojům energií, což všichni potřebujeme. Stejně tak bychom se mohli otevřeně stavět za občanská práva. Je tu tedy celá řada oblastí, kde chceme, aby Británie hrála progresivní a pozitivní roli. Musíme si také uvědomit, že svět je dnes obtížné a nebezpečné místo. Jen na našem vlastním kontinentu vidíme hned několik hrozeb. Proto mluvíme o resetu s Evropou.

Když mluvíme o klíčových spojencích Velké Británie, hádám, že velmi ostře musíte sledovat blížící se prezidentské volby v USA, že?
Jistě. Spojené království má s USA dlouholetý, úzký a speciální vztah. Například můj dědeček byl americký voják, který přijel bojovat s nacisty během 2. světové války po boku Britů. Jedná se o mimořádně hluboký vztah, který stále platí, ať v Bílém domě sedí kdokoliv nebo ať je Kongres jakkoliv zbarvený. Úzce spolupracujeme jak s demokraty, tak republikány, stejně tak s demokratickými i republikánskými prezidenty. A to máme v plánu i v budoucnu.

PODÍVEJTE SE: Projev Petra Pavla na bezpečnostní konferenci Globsec

Přesto je zřejmé, že když bude v Bílém domě sedět demokrat, nebo na druhé straně republikán, tak se politika změní. V případě nynějšího duelu Kamaly Harrisové a Donalda Trumpa, jak se Velká Británie připravuje na vítězství prvního či druhého kandidáta?
Fundamentálně jde samozřejmě o rozhodnutí amerického lidu, stejně tak v případě Kongresu či na úrovni jednotlivých států. Ale historie ukázala, že můžeme spolupracovat s prezidentem z jakékoliv strany, která z voleb vzejde vítězně. Náš společný vztah je zkrátka velmi hluboký, přetrvávající a je důležitější, než vztahy s konkrétním prezidentem. Jsou tu také vztahy na úrovni armád, tajných služeb, ekonomiky a další. Myslím, že to bude pokračovat, ať už bude v Bílém domě kdokoliv.

Na co se dnes Velká Británie v otázce zahraničních věcí soustředí nejvíce? Je to válka na Ukrajině, americké prezidentské volby, nebo snad otázky hrozby z Číny?
Ve světě je plno výzev a to i na našem evropském kontinentu. Myslím, že válka na Ukrajině jednoznačně zůstává naší hlavní prioritou. Musíme proti ruské agresi být jednotní, a jak jsem říkal – Ukrajinu budeme stále podporovat politicky, diplomaticky, vojensky, humanitárně i ekonomicky. Budeme tak činit i po boku Česka. To, co Česko předvedlo při přijímání uprchlíků a dodávek vojenského materiálu, musí být oceněno. Jsme hrdí, že máme takto silné partnerství a to i v případě evropské bezpečnosti v rámci NATO.

Stejně tak ale čelíme i dalším výzvám. Je tu například krize na Blízkém a Středním východě. Dali jsme jasně najevo, že zde nestojíme o žádnou eskalaci, co se týče Íránu, a také trváme na propuštění rukojmích, okamžitém příměří mezi Hamásem a Izraelem a návratu ke dvoustátnímu řešení (vznik dvou států – Izraele a Palestiny; pozn. red.). A to je výzva v naší blízkosti. Kromě toho jste zmínil Čínu. Náš vztah s ní má mnoho stránek, v některých záležitostech probíhá kooperace jako třeba v případě tranzice na zelenou energii či klimatické změny. Jsou ale také oblasti, ve kterých s Čínou soupeříme nebo se jí musíme postavit. Ve spolupráci s našimi nejdůležitějšími spojenci musíme mít jednotnou strategii. Proto je klíčovým úkolem naší vlády reset vztahů s Evropou, abychom byli v těchto věcech zajedno.

V Evropě a také ve Velké Británii se už nějaký čas hovoří o tzv. únavě z války. Je to něco, s čím se vaše vláda snaží bojovat?
Myslím, že vůbec není na místě mluvit o únavě z války, když vidíte statečnost a obětování, která Ukrajinci činí na frontových liniích. A to nejen kvůli vlastnímu bezpečí a svobodě, ale i Evropy. Bojují také za hodnoty demokracie, které s nimi sdílíme. Sám jsem Ukrajinu od začátku barbarské a zločinné invaze Rusů dvakrát navštívil. Několikrát jsem se potkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským, poznal jsem statečné ukrajinské vojáky po návratu z fronty a stejně tak civilisty, kteří ve svých domovech denně zažívali bombardování. V posledních dnech vidíme hrozivá ruská ostřelování, takže rozhodně nemluvíme o nějaké únavě. Mluvíme jen o tom, že budeme rezolutně stát za Ukrajinou až do vítězného konce. V mnoha oblastech jako třeba protiruské sankce chceme naši práci ještě více tlačit, stejně tak ve vojenské i ekonomické podpoře Ukrajiny, aby dostala, co potřebuje. Také musíme pokračovat v budování naší globální koalice k podpoře Ukrajiny. Není doba na únavu, ale na neochvějnou a odhodlanou podporu Ukrajiny.

Než se vaše Labouristická strana vrátila k moci, byla migrační politika Velké Británie spjatá s Rwandou. Nyní jste představili jiný způsob zaměřený na zvýšení deportací a boje proti pašerákům. Věříte, že to bude úspěšná politika, která zároveň uklidní nepokoje ve Velké Británii?
Jakmile jsme se ujali moci, učinili jsme rázný krok směrem k migraci. Máme za to, že předešlá vláda utrácela stovky milionů liber na PR triky než na věci, které by vedly k řešení a dostaly by ze Spojeného království ty, kteří na to nemají nárok. Proto také dáváme dohromady nové vedení pohraničníků, u kterých budeme chtít úzkou spolupráci s různými agenturami a také usilujeme o kooperaci s evropskými partnery, abychom vyrvali kořeny hrozivého obchodu s mizérií zvaném pašeráctví a odhalili zločince. Tuto výzvu vyřešíme jen v případě, že budeme pracovat společně s našimi partnery, což začínáme vidět v posledních dnech. Také vkládáme nové zdroje do rychlejšího zprocesování žádostí. Za minulé vlády tu byly obrovské štosy jednotlivých případů a my jsme už zajistili lidi, kteří se s tím vypořádají. Jsme odhodláni dostat nelegální přepravy migrantů po moři a rovněž zamezit útrapám, které způsobují pašeráci.

Předtím jsem zmínil nedávné nepokoje a rabování, které jsou pro Velkou Británii značným problémem od vraždy dětí v Southportu. Jak má ministerský předseda Starmer v plánu se s tímto jevem vypořádat?
Aktuálně ve Velké Británii už žádné nepokoje nejsou. Ministerský předseda učinil mimořádně rázný krok. Faktem je, že lidé, kteří za to byli zodpovědní, jsou jednoduše násilníci a náležitě se s nimi vypořádají policisté s justicí. To bude platit i pro ty, kteří tyto zločiny budou vzývat v on-line prostoru. Vyřešili jsme to rázně, ministerský předseda dal dohromady policisty s příslušníky odpovědných úřadů, a už máme i několik odsouzených, kteří dostali pořádné tresty. Vidíme, že se situace vrací do normálu, ale komunity byly mocně zasaženy. Jedinci, kteří jsou zodpovědní za rozpoutávání těchto nepokojů a šíření dezinformací, musí být dohnáni k zodpovědnosti. Sociální média umožnily, aby se tento obsah šířil, takže i na ně bychom se měli důkladně podívat. Jak říkám – došlo k rázné akci, vypořádali jsme se s nepokoji a zodpovědní viníci musí čelit následkům.

Rád bych se nyní ještě vrátil ke vztahům Velké Británie s Evropou, protože před pár lety tu bylo mimořádně sledované téma jménem brexit – odchod vaší země z Evropské unie. Má vaše vláda v plánu se vrátit k problémům spjatým s brexitem? Nebo dokonce zvážit, zda se k EU znovu nepřipojit?
Ne, k Evropské unii se nepřipojíme a nechceme se ani vracet k otázkám jednotného trhu, celním sazbám nebo svobody pohybu. Od referenda uběhlo už osm let a věříme, že je na čase obrátit list. Místo toho je na místě nastavit nový pozitivní vztah s evropskými přáteli. Takový, který našim občanům zajistí výhody v bezpečnosti, energetice, obchodování či mezilidských vztazích. Mám radost z odpovědí, které jsme dostali v posledních týdnech z jednotlivých zemí, mezi nimi i z Česka, ale také z Bruselu a jiných členských států EU. Už teď lze vnímat obrovské změny v tom, jak tyto vztahy spravujeme, jak s našimi spojenci komunikujeme a prostě chceme pozitivní budoucnost, kdy budeme bok po boku fungovat. Ale očividně bude Velká Británie stát mimo Evropskou unii.

Můžeme v brzké budoucnosti očekávat další návštěvy britských ministrů v Česku?
Rozhodně v to doufám. Už řadu let máme mezi sebou mimořádně blízký vztah, kdy probíhalo mnoho návštěv ministrů oběma směry. Tohle je jedna z prvních návštěv, které jsem coby ministr pro Evropu učinil, a jsem nadšený, že vedla do Prahy a Česka, a že se týkala tak důležité události, jako je Globsec. Díky tomu můžu vést nejen důležitá bilaterální jednání, ale také ta, která ovlivňují všechny z nás, kteří jsme v Evropě. Česko dnes sehrává tu roli, že společně s Globsecem svolalo důležité aktéry na jedno místo. To je mimořádně důležité a je mi ctí tu být. Vedeme díky tomu důležité debaty o tématech, která jsme řešili v tomto rozhovoru – jak čelit Rusku, podpora Ukrajiny, vypořádání se s bezpečnostními hrozbami na našem kontinentu. Je skvělé, že vy Češi dokážete být našimi hostiteli, a jsem odhodlán rozvíjet bilaterální vztahy, jak to jen půjde.

Ačkoliv se spíše jedná o symbolickou věc, můžeme podle vás také očekávat další návštěvy členů královské rodiny? Kupříkladu i samotného krále Karla III.?
Jak víte, v průběhu posledních let došlo k mnoha takovým cestám a setkání. Vím, že se váš prezident Petr Pavel se s králem setkal během jeho korunovace. Je jasné, že král má mimořádně nabitý program. Je mnoho míst, která chce navštívit. Ale zároveň vím, že má velké zalíbení pro tento kout Evropy a hodnoty, které obě naše země sdílí. Každopádně, o prohloubení našich vztahů se budu starat já a doufám, že další ministři se budou vzájemně setkávat při různých akcích. A to nejen v Praze nebo Londýně, ale také v Brně či Manchesteru mimo hlavní města a stejně tak na fórech v Evropě či jinde ve světě.

Tagy: