Úleva pro obyvatele v Podještědí. Cesta z Liberce na Ještěd je opět průjezdná

Ještěd

Silnice z Liberce směrem na Ještěd je opět průjezdná

Silnice z Liberce směrem na Ještěd je opět průjezdná. Stavbaři na zimu přerušili její rekonstrukci. Pro turisty i obyvatele obcí v Podještědí i takové dočasné zprovoznění znamená velkou úlevu.

Silničáři v červenci uzavřeli úsek silnice od dolní stanice lanovky až k parkovišti Na Výpřeži, kde je odbočka k samotnému vrcholu. Necelé tři kilometry zavřené silnice pro motoristy přinesly velké komplikace.

Kdo se chtěl z Liberce dostat na Ještěd autem, musel jet bezmála pětadvacetikilometrovou objížďkou přes Hodkovice nad Mohelkou a Český Dub. Mnoho turistů se v nejasně značených objížďkách po úzkých silničkách ztrácelo. Trpěli i obyvatelé obcí v Podještědí, cesta do práce nebo k lékaři do Liberce se jim prodloužila na trojnásobek.

Rekonstrukce bude opět pokračovat od jara

Teď je silnice opět průjezdná až do jara, cedule ale upozorňují řidiče, že projíždějí stavbou. V některých místech je stále vyfrézovaná komunikace. Tam, kde je nový povrch, chybí vodorovné značení.

„Už jsme s pracemi za polovinou, vybudovali jsme to nejobtížnější – opěrné zdi, které silnici stabilizují a navíc poslouží k instalaci svodidel v některých nebezpečných zatáčkách. Práce na jaře už budou určitě kratší než v první fázi. Kdy skončíme, ale bude záležet na tom, kdy nám klimatické podmínky opět dovolí začít,“ popisuje ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jiří Růžička.

V budoucnu čeká rekonstrukce i navazující část silnice na opačné straně kopce – směrem do Podještědí. Na tu ale zatím chybějí peníze. Jestli si rekonstrukce opět vyžádá kompletní uzavírku, zatím podle ředitele silničářů jasné není.

Tagy: