Kvůli sjezdovce padne kus lesa na Ještědu. Firma slibuje třikrát více stromů

Ještěd

Šest hektarů lesa na svazích Ještědu plánují vykácet provozovatelé tamního lyžařského areálu. Chtějí vybudovat širší, bezpečnější sjezdovku a slibují, že za každý pokácený strom vysadí několik nových. Projekt od počátku kritizují ekologická sdružení, odborný posudek vlivu na životní prostředí jej označil za nehospodárné nakládání s přírodními zdroji. Úřady přesto daly realizaci kácení i budování sjezdovky zelenou.

Lyžařský areál na Ještědu je jediný v Česku, kam až k lanovce dojedete tramvají. Sami obyvatelé Liberce sem ale podle provozovatelů střediska moc lyžovat nejezdí. Podle Čeňka Jílka, ředitele slovenské firmy Tatra Mountain Resort, která areál provozuje, je to kvůli úzkým, strmým sjezdovkám, které nejsou příliš bezpečné.

Nová sjezdovka má nalákat lyžaře

Přilákat lyžaře by měla nová, kilometr a půl dlouhá sjezdovka Nová Skalka. Jenže ta by měla být až 45 metrů široká a kvůli tomu bude nutné vykácet víc než šest hektarů lesa. Ekologičtí aktivisté záměr od počátku kritizují. „Kácet vzrostlý les, který na tom Ještědu má řadu funkcí, například zadržování vody, ale také zadržování skleníkových plynů, se nám nelíbí,“ vysvětluje Anna Kšírová ze sdružení Rodiče za klima.

Provozovatelé areálu se zavázali, že na městských pozemcích vysázejí nové stromy na zhruba třikrát větší ploše. Podle Kšírové to je sice přijatelný kompromis, upozorňuje ale na to, že než nově vysazené stromy plnohodnotně nahradí ty vykácené, potrvá to několik desítek let. Výhrady ekologů tím navíc nekončí. Už teď se k zasněžování používá z části pitná voda, kritici se bojí, že pokud se plocha sjezdovek rozšíří, bude jí potřeba ještě víc.

„V posledních letech bylo v Libereckém kraji velké sucho a velké problémy s vodou. Pitná voda se nám zdá přednější než lyžování, tvrdí Kšírová. Zástupce provozovatele areálu ale tvrdí, že zasněžovací systém bude soustředěný na novou sjezdovku a ty zbylé se v případě nedostatku vody zasněžovat nebudou.

Výhrady k projektu měl i zpracovatel posudku vlivu na životní prostředí, který záměr označil za nehospodárné nakládání s přírodními zdroji. Krajský úřad Libereckého kraje dal přesto nové sjezdovce zelenou. „Provozovatel areálu ale musí splnit řadu podmínek. Například v horní části sjezdovky musí zůstat minimálně šest desetin hektaru bez terénních úprav, v dolní části sjezdovky pak musí vybudovat několik tůní,“ říká Jan Mikulička, mluvčí krajského úřadu.

Provozovatelé ještědského areálu doufají, že stavební povolení získají do poloviny října a s kácením budou moci začít tak, aby do Vánoc stihli novou sjezdovku vybudovat.

Tagy: