Umělá inteligence: Užitečný pomocník, nebo způsob, jak nám vzít zdroj obživy?

Na světě existuje už jen velmi málo lidí, kteří by neslyšeli o umělé inteligenci. Drtivá většina z nás ji den co den používá při práci, zábavě i vzdělávání. Ovšem jen málokdo si ještě před pár lety dokázal představit, jak ohromný kus cesty umělá inteligence urazí a co všechno bude umět. Pojem „AI“ je dnes skloňovaný mezi uživateli napříč generacemi a s výkony stále více připomínajícími, ba co víc, mnohdy dokonce i předstihujícími ty lidské, se stává běžnou součástí našich životů. Dojde snad na chvíli, kdy nás nahradí? Právě nad tím se zamýšlí Daniel Kosec, autor knihy Ukradne ti umělá inteligence práci, nebo zvýší tvou produktivitu?

Rychlosti, jakou se lidstvo snaží dosáhnout technické dokonalosti, si nelze nevšimnout. Naše životy už dlouho usnadňují technologie, které umí mnohem více než po vhození mince upustit do přihrádky plechovku s pitím. Mnohé spotřebiče a automaty s námi dokáží mluvit, pohotově a trefně reagovat na podněty nebo nás varovat před blížícím se rizikem. Všechny tyto aspekty společně se servisem, jakého se nám dostává a který nám výrazně usnadňuje životy a šetří čas, vítáme s povděkem a nadšením. Ovšem co když se tohle všechno jednou obrátí proti nám? A teď nemluvíme o vzpouře robotů, jaké známe ze scifi žánru. Ale co když kvůli nim přestaneme být potřební? Nikoli jako člověk pro člověka. Ale jako lidská síla na trhu práce. Připraví nás umělá inteligence o zdroje obživy?

Uměla inteligence neboli "AI"

AI - z anglického „artificial inteligence“. Jedná se o dovednost strojů napodobovat doposud jen lidské schopnosti. Mezi ně se řadí uvažování, učení či plánování a kreativita. AI technice umožňuje odpovídat na podněty zvenčí. Umí nejen vyhledat informace ale i navrhovat řešení.

Vzpomeňme na český snímek Vratné lahve, kde postavu bývalého učitele v důchodu, toho času na brigádě v supermarketu ve výkupu lahví nahradí automat.

Čeká snad takový osud nás všechny? Jistě, všichni známe staré rčení o (ne)nahraditelnosti. Ovšem ve chvíli, kdy se taková situace týká nás, při představě ztráty zaměstnání a uplatnění obvykle přinejmenším znejistíme.

Cesta ke svobodě, nebo do záhuby?

Ukradne ti umělá inteligence práci, nebo zvýší tvou produktivitu? To je otázka, kterou se ve stejnojmenné knize zabývá Daniel Kosec. Pozornost věnuje především chatbotu ChatGPT. Bez obalu přiznává, že jeho první pocity ze zmíněné technologie byly rozporuplné:

„Šok, úzkost. Svět se mění tak rychle. Byl jsem z toho smutný a zaskočený. A následně úžasná příležitost jak získat více svobody... Zaskočilo mě, jak neskutečně daleko dnes umělá inteligence (AI) je a jak použitelná je v běžném životě i práci pro každého z nás, ačkoli na to většina teprve přichází.“

ChatGPT

ChatGPT – revoluční prediktivní umělá inteligence, vyvinula ji společnost Open AI. Komunikuje v řadě jazykových mutací a dokáže se zdokonalovat za pomoci programování člověkem, ale i zpětnou vazbou.

V knize autor poukazuje i na velmi častou mýlku. Většina z nás očekává, že vyspělá umělá inteligence ze všeho nejdříve nahradí manuální pracovníky, dále ty administrativní a v poslední fázi pak také třeba obchodníky, kreativce a další. Nicméně poté, co se Daniel Kosec věnoval důkladnému prozkoumání ChatGPT 3.5, se podle něj ukázal přesný opak. Znamená to tedy, že si nikdo nemůžeme být jistý a je třeba se bát, že nás stroje jednoho dne nahradí ve všech aspektech práce, čímž nám vezmou možnost obživy? Podle Kosece je třeba zachovat chladnou hlavu a hledat možnost, jak technologii využít v náš prospěch. „Zkoumal jsem, jak to může změnit společnost. Kde se ukrývají příležitosti a hlavně jak díky těmto nástrojům získat více svobody skrze zvýšení své produktivity a jak mi dokáže už dnes ušetřit spoustu času, peněz a mentální kapacity. Jsem podnikatel, praktik, moje hlavní zaměření při tomto hlubokém průzkumu bylo, s čím konkrétně mi který nástroj dokáže pomoci,“ vzpomíná spisovatel.

Informací, které dohledal, bylo nakonec tolik a zájem o ně prý tak vysoký, že se rozhodl vydat je ve zmíněné knize. Sám říká, že každému, kdo o to bude stát, může být inspirací, praktickou příručkou i návodem jak se připravit na budoucnost a jak na stále rychlejším pokroku v oblasti umělé inteligence vydělat.

Koho AI připraví o práci?

Skončíme jednoho dne všichni jako Josef Tkaloun –⁠ jehož ve výše zmíněném filmu Vratné lahve ztvárnil Zdeněk Svěrák –⁠ nahrazení stroji? Jedná se o zbytečnou obavu, nebo o logickou otázku, která je zcela namístě? I na to Daniel Kosec nabízí odpověď. A těžko říct, jestli se nám bude líbit.

„Většině z nás AI v dalších pěti letech práci nevezme. Vezmou nám ji pravděpodobně lidé, kteří díky AI nástrojům ušetří tolik peněz, času a své mentální energie, že se díky ní stanou násobně produktivnější a odbaví násobně více práce. Budou tak moci konkurovat více individuálním přístupem, rychlostí, produktivitou i cenou.“

A rovnou dodává zkušenosti z praxe: „Už teď znám marketingové a kreativní týmy, které snížily počet pracovníků a kde ve třech udělají více práce, rychleji a efektivněji než dříve v deseti, nebo freelancery v grafice, kde za ně AI udělá až 80 % práce, a oni tak mají mnohem více času na další aktivity.“

Daniel Kosec, podnikatel, biohacker a spisovatel

Vnímá trendy a je schopen na nich postavit ziskové byznysy. Vlastní několikamilionové společnosti v nemovitostech, kryptoměnách, biohackingu a longevity. Teď věří, že pro společnost začíná next big thing trend = AI.

Daniel Kosec dále pokračuje varováním, které by se opět dalo přirovnat k lidovému rčení: Kdo chvíli stál, stojí opodál. Podle jeho názoru totiž nelze umělou inteligenci ignorovat. A to především v byznys prostředí. Vzhledem k vysoké úrovni výkonů, k nimž AI pomáhá a které dokáže výrazně urychlit, se totiž ti, kteří budou fungovat postaru, ocitnou mimo hru. „Tento rok se začne propast mezi produktivitou těch, kteří se naučí používat AI nástroje, a těmi, kteří nikoli, rapidně zvětšovat. A pokud chcete ještě jedno popostrčení, ChatGPT za pouhých pět dní získal 1 milion uživatelů. Instagramu to trvalo tři měsíce, Facebooku deset měsíců. A stále nezastavujeme, v lednu 2023 už tento AI nástroj používalo přes 100 000 000 lidí napřímo a bůhví kolik přes API.“

Firemní korporace pak podle Daniela Kosce spustí „AI wars“, tedy bitvu o dominantní postavení na moderním trhu o to, kdo dokáže umělou inteligenci využít lépe. A odhaduje, že vůbec poprvé by tak mohla být ohrožena pozice Googlu.

Měli bychom se mít před umělou inteligencí na pozoru, nebo se o ni podstatně více zajímat a být v obraze? Daniel Kosec doporučuje druhou variantu a nabízí třetinu své knihy ke stažení zdarma.

Tagy: