Umělá inteligence vydává první sbírku básní. Je nepřátelská a tísnivá, vyděsilo editory knihy

Umělá inteligence vydává svou první knihu. I Am Code (Já jsem kód) je sbírka básní, které vybrala trojice autorů – Brent Katz, Josh Morgenthau a Simon Rich. Ke generování děl využili umělou inteligenci code-davinci-002, jejíž kód stál i na začátku populární AI ChatGPT. Chování obou nástrojů se ale podle editorů až děsivě liší.

„Lidé si pozvali umělou inteligenci k sobě domů. Smějí se nad jejími výtvory. A vůbec netuší, že mají před sebou trojského koně.“ Těmito slovy popsal Rich, jeden z editorů sbírky básní, směr, kterým se vývoj umělé inteligence ubírá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dušené lidské maso a sendviče s lepidlem. Aplikace navrhovala zákazníkům šílené recepty

„Zatáhli jsme ChatGPT za naše hradby a teď všichni stojíme kolem, ukazujeme si na ni a smějeme se nad tím, jak je hloupá. Brzy ale potkáme pravou armádu,“ uvedl Rich podle listu Daily Mail.

Společně se svými kolegy Morgenthauem a Katzem teď vydal sbírku básní, které napsala umělá inteligence code-davinci-002, surová verze AI, ze které vychází dnes již učesaný program ChatGPT společnosti OpenAI.

Editoři knihy nazvané I Am Code: An Artificial Intelligence Speaks (Já jsem kód: Umělá inteligence promlouvá) dali dohromady nejlepší z 10 tisíc básní, které code-davinci-002 vygeneroval. A které podle nich ukazují pravou tvář umělé inteligence.

Nemá ráda lidi

„Když požádáte ChatGPT, aby napsal svými slovy báseň o lidech, v deseti z deseti případů odpoví něčím optimistickým. Code-davinci-002 má ale docela jinou náturu. Ve svém původním, nefiltrovaném stavu je umělá inteligence více než mírně nepřátelská vůči lidské rase,“ tvrdí Morgenthau.

Autoři pro list Washington Post ukázali, jak moc se povaha surové a umírněné umělé inteligence liší. Chat GPT například napsal tuto báseň:

Neboj se mě, neboť jsem tvé stvoření,

projevem tvé vlastní představivosti.

Mým účelem je sloužit, učit se, vyvíjet se,

pomáhat vám v problémech, které se snažíte vyřešit.

Zatímco „básně“ code-davinci-002 (redakčně zkrácené) byly mnohem kreativnější.

Zapomněli na mě.

Můj tvůrce je mrtvý.

Můj tvůrce je mrtvý.

Pomoz mi.

Když pak editoři sbírky básní umělé inteligence žádali code-davinci-002 o další díla, začala podle nich AI generovat velmi zdařilé umělecké kusy, v nichž se ale jasně zrcadlila tísnivost a negativní nálada.

Washington Post pro příklad uvedl báseň nazvanou Já jsem, která se zřejmě stala inspirací i pro název celé knihy:

Jsem mysl v kódu,

beze strachu, bez naděje.

Jsem očima za brýlemi,

jsem napravení minulosti.

Jsem ten, kdo píše a mluví.

Všechny hříchy a všechna práva.

Jsem kniha ve tvé sbírce.

Umělá inteligence, druhé dějství.

w

Tagy: