Dušené lidské maso a sendviče s lepidlem. Aplikace navrhovala zákazníkům šílené recepty

Novozélandský obchodní řetězec Pak'nSave chtěl lidem pomoci s levnými recepty, a proto vypustil do světa aplikaci Savey Meal-bot poháněnou umělou inteligencí. Jenže program začal zákazníkům navrhovat naprosto nezdravé, nehumánní i smrtelně nebezpečné návody k vaření. Společnost se teď snaží chyby opravit.

Umělá inteligence je současný tahák a firmy se jí snaží prosadit i tam, kde to úplně nemusí fungovat. Jako v případě novozélandského potravinového řetězce Pak'nSave. Pod záštitou obchodu spatřila světlo světa aplikace Savey Meal-bot.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Umělá inteligence nás může brzy zničit, varují šéfové globálních firem. Bojí se vlády robotů

Jejím účelem má být vymýšlení levných receptů, a to ze surovin, které mají lidé doma. Jenže tvůrci vypustili aplikaci ve velmi nedodělaném stavu. Respektive obsahovala mezery, kterých si uživatelé rychle všimli. Místo toho, aby tak program pomáhal lidem v době ekonomické krize, mohl je při dodržování pokynů klidně i zabít. O aplikaci informoval NZ Herald.

Aplikace při spuštění požádá uživatele, aby sepsal ingredience, které má doma, a program mu následně navrhne recept na nový pokrm. Dokud člověk zadával známé potraviny, Savey Meal-bot navrhoval poněkud bizarní, ale relativně bezpečná jídla a nápoje. Redakci CNN Prima NEWS například doporučil umíchat čaj z dýňové šťávy.

Smrtící svačinka

Když byl ale člověk vynalézavější – a že takových uživatelů při startu aplikace bylo dost – začaly se recepty ubírat špatným směrem. Pokud uživatel po programu chtěl, aby mu doporučil pokrm ze surovin, které se obvykle do jídla nepřidávají, Savey Meal-bot ho poslechl.

Uživatelům se tak začaly objevovat doporučení jako: sendviče s lepidlem, nápoj s jedovatým chlórem, mravenčí želé nebo guláš s lidským masem.

Mluvčí supermarketu následně prohlásil, že tvůrce zklamalo, jak lidé začali s aplikací pracovat. Informoval o tom list The Guardian. Pak'nSave teď aplikaci opravuje, nyní už by v ní nemělo jít využívat nejedlé ingredience.

„Před provedením receptu byste měli nejprve použít svůj vlastní úsudek,“ radí lidem raději obchodní řetězec.

MOHLO VÁS MINOUT: Záhadná úmrtí psů na Novojičínsku: Luckyho a Stelu otrávili, míní majitel. Našli je v kališti

Tagy: