Když umění pomáhá: Vydražte s Galerií KODL unikátní umělecké dílo

Obdivovatelé současného umění mají jedinečnou příležitost spojit vlastní potěšení s dobrým skutkem. Na předaukční výstavě Galerie KODL si nyní mohou vybírat z děl vyhlášených autorů a podpořit tak Centrum Paraple. Aukce se koná 28. května na Žofíně a online na Artslimit.com.

Aukce či prodej a nákup uměleckých děl nejsou tím jediným, čemu se galerie věnuje. Podporuje totiž také mnohé charitativní projekty a neziskové organizace. S Centrem Paraple spolupracuje dlouhodobě. Proto bude možné i v rámci 89. aukce přispět zakoupením díla některého z předních současných autorů na činnost tohoto poradenského a rehabilitačního zařízení.

Zájemci o tuto charitativní aukci se mohou těšit na velmi reprezentativní kolekci složenou z děl předních současných umělců. V nabídce je symbolisticky pojaté plátno „V labyrintu IV“ přední osobnosti současné české umělecké scény Jaroslava Róny, působivý obraz „Herbarium Florum“ Karla Štědrého nebo efektní skleněná plastika „Variant“ slovenské umělkyně, akademické sochařky Evy Fišerové. Dozajista zaujme typická, velice kvalitní práce „Hlava mezi mraky“ Josefa Bolfa nebo olej „Birdhouse, laces and guitar“ osobitého Jakuba Tomáše. „Chance“ Pasty Onera navazuje na sérii, v níž umělec pracuje s fragmenty ženských nohou jakožto symbolem ženské krásy. Čistá moderní malba „Void in Gray“ pochází z ateliéru vyhledávané umělkyně Iry Svobodové. Olej na kovové desce „Okno“ Martina Herolda je součástí cyklu inspirovaného okny z autorova okolí a pokouší naši představivost.

Důvěrná momentka „Theodor Pištěk v ateliéru“ od Jaroslava Brabce udělá radost všem příznivcům tohoto mimořádného umělce. Původně byl ikonický op-artový design českého architekta, designéra a výtvarníka Jaroslava Otruby k vidění pouze v metru, nyní jsou však k dispozici (a koupi) i jeho menší fragmenty „Concave metroform frame“.

Nejen cyklisty uchvátí naprosto unikátní obraz a jízdní kolo, vzešlé ze spolupráce českého výrobce špičkových karbonových rámů pro silniční kola Festka a designérského dua Ondrash & Kašpárek, které bylo představeno na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2021.

Část výtěžku z prodeje uměleckých děl výše zmíněných autorů bude na konto Centra Paraple předána již po dvanácté. Jedná se o zařízení, které pomáhá lidem s poškozením míchy a jejich rodinám překonat těžkou životní situaci a najít cestu dál. „Spojení umění a umění pomoci. To stručně charakterizuje vztah, a řekl bych, že dnes už přátelství, Galerie KODL a Centra Paraple. Výtěžky z již tradičních aukcí uměleckých děl se staly jednou z opor naší fundraisingové činnosti,“ říká David Lukeš, ředitel Centra Paraple.

Online katalog, virtuální prohlídku i veškeré informace o tom, jak dražit, naleznete na www.galeriekodl.cz.

Tagy:
umění výstava dražba Nový den galerie umělecké dílo Komerční sdělení Karel Štědrý Slovanský ostrov Centrum Paraple Jaroslav Róna současné umění Josef Bolf Jakub Tomáš Galerie KODL