Umíte využít vodu po vaření brambor a rýže?

  • Téma: Hobby
  • Prima DOMA
  • Iva Dušková Zemánková
  • 17. dubna 2021 10:00

Většina receptů na vaření obsahuje poněkud zavádějící informace typu „uvařené brambory ihned slijeme“. Ano, to je samozřejmě pravda, nechat brambory louhovat v uvařené vodě by nebylo moudré, zbytečně by přicházely o minerály a vitaminy, nicméně s tím sléváním vody opatrně. S vodou po vaření brambor a také s vodou po vaření rýže se ještě mohou dělat velké věci! Využít se obě tekutiny mohou na celou řadu domácích prací. Vyzkoušíte následující tipy a triky?

Zachraňte vodu z uvařených brambor!

Vodu z uvařených brambor rozhodně nevylévejte, dá se využít na zvelebení domácnosti, stačí ji nechat vychladnout. Slaná voda funguje jako čisticí prostředek na připálené hrnce. Hodí se ale také na vycídění trouby, hlavně na sklo u dvířek, kde se chytají připáleniny, nebo na mytí stříbrného nádobí. Bramborovou vodou lze taktéž vyleštit skleničky, použít se ovšem může též na podlahu, z linolea s ní snadno odstraníte šmouhy. Doporučována je i na ruční praní.

Neosolenou vodu z vaření brambor využijeme při zahradnických aktivitách, výborně se s ní totiž hubí mšice na růžích. Stačí nasbírat dostatečné množství vody, dát ji do rozprašovače a postříkat jí nevítaný hmyz. A kdyby vám přece jen trochu vody trochu zbylo, můžete vylepšit i vlastní maličkost. Když si vodou po vaření neosolených brambor spláchnete umyté vlasy, budou se vám krásně lesknout.

K čemu je dobrá voda po vaření rýže?

Své výhody má také voda, která vám zůstane po uvaření rýže. Obsahuje prospěšné vitaminy a minerály jako dusík, draslík a fosfor, právě ty zajistí potřebnou výživu pokojovým rostlinám. Stačí kytky dvakrát týdně zalít rýžovou vodou, ideálně takovou, do které nebyla přidaná sůl. Voda by měla mít pokojovou teplotu, jinak se dá skladovat v lednici. Také voda po vaření rýže se hodí na vlasy, zajistí jim pevnost.

Víte, jak na brambory?

Vodu z uvařených brambor najdeme nejspíš několikrát týdně v každé domácnosti. Samozřejmě, připravit brambory je přece tak snadné! Žádná věda, brambory se hodí do hrnce a zalijí se vodou, to přece zvládne každý! No možná ano, ale nemusí to zvládnout správně.

  • Než se do vaření vůbec pustíte, je dobré zkontrolovat stav brambor. Mají-li nazelenalou slupku, značí to, že hlíza obsahuje solanin, jedovatý alkaloid, který je pro tělo toxický. Takové brambory raději vyhoďte, nebo je použijte na čištění zlatých rámů obrazů. Bramboru rozpůlíte a jako houbičkou s ní opatrně leštíte.

  • Jsou-li brambory jen povadlé a špatně se loupají, dá se to napravit. Stačí je zhruba na dvě hodiny namočit do studené vody a slupka z nich půjde dolů raz dva. Obecně je ale lepší vařit brambory se slupkou – brambory tak zbytečně neztrácí živiny a zůstanou celistvé. Na druhou stranu, když je oloupete, zůstanou vám slupky, které také nemusíte vyhazovat. Když se usuší, dají se využít při zatápění v kamnech či krbu. Fungují potom stejně jako lehké dřevo.
  • Jestli vám při loupání brambor černají prsty, bude lepší, když je budete škrábat pod tekoucí vodou. Ruce nebudou trpět. Pomáhá to i alergikům, brambory totiž obsahují alergeny podobné alergenům břízy. Vařením se zničí, ale práce se syrovými bramborami může být pro postižené docela náročná.
  • Oloupané brambory i neoloupané brambory vkládejte vždy do hrnce s horkou vodou. Zkrátí to čas vaření – průměrně na 10 minut – a v bramborách zůstane víc živin.

Tagy: