Když se tělo vaří. Podívejte se, jak lidské orgány reagují na extrémní horka

Reportérka CNN Prima NEWS přiblížila vliv vysokých teplot na lidský organismus.

Přetížený organismus, dehydratace a kolapsy. Následky úmorných veder jsou lidem známé, jak ale vysoké teploty ovlivňují jednotlivé orgány v těle? To u podrobné animace přiblížila reportérka CNN Prima NEWS Daniela Habešová.

Jak vedro ovlivňuje mozek? Už při mírné dehydrataci se špatně soustředíme. Zároveň můžeme cítit pocit nevolnosti nebo nás může bolet hlava. To proto, že se mozek ve vysokých teplotách hůře okysličuje.

ČTĚTE TAKÉ: Jak velké vedro vydrží lidské tělo? Někdo zvládne šedesátku, jiného srazí 27 °C. Kvůli vlhkosti

Bez povšimnutí nemůžeme nechat ani srdce. Krev totiž při vysokých teplotách houstne, a srdce tak pracuje několikanásobně usilovněji. V tomto momentě – kdy srdce pracuje daleko více – hrozí ve vedrech například kolaps.

Stejně tak vysoké teploty ovlivňují svaly. Ty se vzrůstající teplotou se daleko hůře prokrvují. To může mít za následek například svalové křeče.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pitný režim je důležitý, voda nestačí. Jak je to s alkoholem a od čeho lékař odrazuje?

Zátěž je to samozřejmě i pro ledviny a močový měchýř. To proto, že se tělo snaží udržet co nejvíce vody a v momentě, kdy tělo nevylučuje dostatečné množství moči, se nám hromadí v organismu odpadní látky. Jde o zátěž pro ledviny.

Musíme si dávat pozor i na střeva. Pokud tělo nemá dostatečně tekutin, bere si je z tlustého střeva. Jenže čím méně tekutin, tím více problémů a jedním z nich může být například zácpa.

Tagy: