Stydíme se za Romy žebrající na ulici. Ukrajinské uprchlíky zděsilo chování krajanů

Desítky ukrajinských uprchlíků obsadily okolí hlavního nádraží v Brně.

Není Rom jako Rom

Mnoho měst v Česku řeší, co dělat s romskými uprchlíky. Někteří přicházejí z těch nejchudších osad na území Ukrajiny nebo Maďarska a podle toho vypadá i jejich životní styl. Skupina, která tento týden bivakovala před brněnským nádražím, rozlítila nejen místní, ale i jiné Romy, kteří uprchli před válkou, aby našli bezpečný dočasný domov.

Paní Lida přijela z Užgorodu. Před válkou prchla společně s celou širší rodinou. Za několik týdnů se naučila česky tak, že se bez problému domluví. Pracovala už ve Slavkově, kde rodina našla první útočiště a teď nastoupí na pozici překladatelky. „Děkuji všem, že nám pomohli, že tu máme ubytování, že naše děti jsou spokojené, že máme kde vařit,“ popsala paní Lida.

Celá třicetičlenná rodina teď žije v prostorách brněnského Konventu Milosrdných bratří. Jejich den má pevný řád. „Muži odchází do práce, i ženy teď budou odcházet do práce, zůstává jich tady jen pár s dětma, a ty tady přes den hlídají, uklízejí,“ popsal Martin Macek z Konventu Milosrdných bratří v Brně.

Sami říkají, že není Rom jako Rom. Informace o skupině romských uprchlíků, která tento týden bivakovala na ulici v centru Brna a žebrala, se jich nepříjemně dotýká.

„Jsou z toho zděšeni, co se tady děje, že sem přicházejí Romové z maďarsko-rumunsko-moldavských hranic, kteří často můžou zneužívat systém a dělat špatné jméno této skupině,“ sdělil provozní manažer IQ Roma servis Josef Vlach. „Za nás je to problém. Je mi stydno, protože my tu chceme normálně žít a aby naše děti chodily do školy a manžel do práce,“ řekla paní Lida.

V sobotu už romští uprchlíci před brněnským nádražím nebyli. Podle dostupných informací celá skupina opustila Brno. „Přišli na Úřad práce, kde si vyzvedli dávku a odjeli zřejmě zpátky do Maďarska nebo na Ukrajinu,“ myslí si Vlach.  Ozývají se ale i hlasy, že tyto skupiny budou putovat nejen po českých městech, ale po celém Schengenském prostoru a dál zneužívat sociální podpory.

Tagy: