Ušijte si originální pouzdro na tablet z kůžopapíru

Nelíbí se vám stále stejné koženkové či neoprenové obaly na tablety nebo vás odradila cena originálního pouzdra? Nemusíte být vyučeni v oboru, abyste za odpoledne zvládli ušít originální obal na tablet.

Tablety se v našich rukách už nějaký čas zabydlely a čím dál tím víc je používají i naše děti. Teď, když si na ně během distanční výuky doopravdy zvykly, je asi jen tak neopustí a budou s nimi pravděpodobně chtít chodit i do školy. Jenomže umíte si představit, jak takový tablet šoupnutý do batohu bude za chvíli vypadat? Proto si nyní, dokud máme čas, ušijeme šikovný obal.

Tento obal je ušitý pevného a pohledově hodně zajímavého takzvaného kůžopapíru. Je to materiál, který sice vypadá jako papír, ale chová se jako kůže nebo látka. Můžeme ho dokonce i prát na 40 ºC, dá se snadno žehlit, drží a tvar krásně se z něj šije.

Budete potřebovat:

  • kůžopapír (podle velikosti tabletu alespoň 30 55 cm)
  • širokou gumu (asi 50 cm)
  • nůžky na papír
  • šicí stroj a barevné nitě
  • několik kolíčků nebo svorek na sepnutí

Nejprve si připravíme kůžopapír. Aby se nám s ním lépe pracovalo, je třeba jej lehce namočit. Nejlépe se osvědčil rozprašovač, kterým rosíme například pokojové rostliny. Po celé ploše lehce postříkáme, ale ne moc, aby papír nebyl úplně mokrý a dáme stranou proležet aby změknul.

Změříme si rozměry tabletu, ten náš má míry 25 × 18,5 cm a tloušťku necelé 2 cm. Z tohoto údaje budeme po celou dobu vycházet, proto si rozměry pro jistotu zapíšeme.

Na čistý arch papíru si načrtneme střih. Vycházíme z rozměru tabletu, tedy obdélníku na šířku, který ještě jednou zopakujeme a přidáme 2 cm na tloušťku tabletu na délce i šířce. A protože bude mít náš obal klopu, přidáme do délky dalších zhruba 10 cm. Vznikne ním hodně dlouhý obdélník 29 × 49 cm. Na něm si ještě vyznačíme přehyby ve vzdálenostech 10, 18,5, 2 a 18,5 cm.

Střih přeneseme na kůžopapír a obkreslíme. Než začnete stříhat, nezapomeňte v šířce přidat ještě zhruba 1 cm na šev. Dobrá rada: na stříhání nepoužívejte krejčovské nůžky na látku, protože papír je poměrně tuhý a nůžky by se ztupily. Lepší je použít kvalitní nůžky na papír, které vydrží. Vystřižený blok si podle vyznačených linií zkusíme poskládat a obalíme jím tablet, abychom zkontrolovali, zda jsme rozměry správně trefili.

Než začneme šít, ještě upravíme tvar klopy. Nejprve ji od linie zlomu po obou stranách sestřihneme o šířku švu, tedy o 1 cm, abychom si jej později neprošili. Potom na takto upravené klopě vyznačíme kulaté rohy tak, že si jednoduše obkreslíme například podšálek pod hrníček nebo skleničku.

Je čas přišít gumu, kterou budeme obal zavírat. Najdeme si střed klopy (na šířku i výšku), na něj přiložíme gumičku a jednoduchým přiznaným stehem ji přišijeme. Přiložíme druhý konec gumičky, zkontrolujeme, jestli je smyčka, kterou nám guma vytvoří, rovná, zda se někde nepřekroutila a také druhý konec přišijeme. U kůžopapíru je lepší nešít do jedné stopy, protože byste si ho mohli proseknout. Materiál se opravdu nechová stejně jako látka.

Spodní okraj dlouhého obdélníku pečlivě přiložíme na linii přehybu klopy a hrany srovnáme. Aby se nám během šití materiál neposouval, je třeba ho přichytit. Zde bychom jako obvykle použili špendlíky nebo šev sestehovali. My si můžeme v tomto případě pomoci například kolíčky nebo kancelářskými svorkami.

Nyní už jen sešijeme celé pouzdro dohromady. Začneme dole u přehybu a šijeme vzhůru směrem ke klopě. Je dobré první stehy obvyklým způsobem zapošít, tedy jednou až dvakrát prošít tam a zpátky zhruba v délce 1 cm. Šijeme 1 cm od okraje, zhruba na šířku patky. Na klopě, kde se látky setkávají, nepřestáváme šít, ale obšijeme ji a vytvoříme ozdobný šev. Není nutný, ale výsledek vypadá profesionálně. Končíme opět dole u přehybu a konec zapošijeme znovu zpětným chodem.

Zastřihneme všechny nitky. Hotový obal neotáčíme, jen upravíme přiznané okraje. Zasuneme do něj tablet, přetáhneme gumičkou a máme hotovo.

Tagy: