Ústavní soud v případě schválení volby poštou? Poradíme se s experty, řekla Schillerová

Alena Schillerová patří mezi odpůrce korespondenční volby.

K věci (25)

Zákonodárci ve čtvrtek v 15.00 hlasováním rozhodnou o propuštění předlohy o korespondenční volbě do druhého kola projednávání. Místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS nevyloučila, že by se v případě schválení předlohy neobrátila na Ústavní soud.

„Za 34 let se stalo poprvé, že se novela takto natvrdo posouvá z prvního do druhého čtení. Samozřejmě budeme proti,“ řekla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Schillerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Parkanová nedostane další odškodnění za neoprávněné stíhání. Soud nárok znovu odmítl

Zároveň uvedla, že si ve Sněmovně ještě vezme slovo. „Po několikáté vládě zopakuji, že cílem našich dotazů a obstrukcí je, aby si s námi sedla k jednomu jednacímu stolu. Není to novela na jedno použití. Musí tu být pro další volební období a musíme hledat kompromis,“ sdělila Schillerová.

Hnutí ANO je podle ní schopno kompromisu. Připomněla novelizaci zákona o volbách v loňském roce. „Proč nejdeme stejnou cestou? Je to těžké, když zákon čtete až v rámci prvního čtení a mnohdy nedostáváte relevantní odpovědi,“ řekla.

Nevyloučila, že se hnutí ANO neobrátí na Ústavní soud, pokud novela projde Sněmovnou. „Nebudu tím vyhrožovat, když to ještě neprošlo prvním čtením. Uvidíme, jestli si nesedneme k jednomu stolu a nenajdeme třeba kompromis ve druhém čtení, jestli se nám nepodaří prosadit nějaké pozměňovací návrhy,“ řekla místopředsedkyně hnutí ANO.

Pokud by ale novela prošla v současném znění, poradilo by se hnutí ANO s experty a zvážilo další kroky, mimo jiné i možnost obrátit se na Ústavní soud. „V tuto chvíli nevím. Po středečním verdiktu Ústavního soudu (zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění, pozn. red.), vzhledem k tomu, jaké cítíme naladění, skutečně nevím,“ řekla Schillerová.

Ví ale určitě, že pokud by hnutí ANO v roce 2025 v parlamentních volbách zvítězilo, valorizační mechanismus projde revizí. „Ano, bezesporu bychom ho podrobili revizi a vrátili se k systému, který za situace, pokud by nastala tak vysoká inflace se seniorům kompenzuje, nikoliv ve výši ani ne poloviny,“ řekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Korespondenční volba? Všichni vidí účelovost, TOP 09 hraje o svoji existenci, říká Stonjeková

Tagy: