Útěk do Česka je nemožný, smutní žena z Petrohradu. Rusové prý politiku nesledují

Demonstrace v Moskvě, 26. února

Útěk Rusů z vlasti

Situace se v Rusku stává nesnesitelnou především pro ty, kteří odsuzují válku na Ukrajině a vyznávají západní hodnoty. Říká to Daria S. z Petrohradu, která jako absolventka Univerzity Karlovy doufá, že by mohla kvůli zásadnímu nesouhlasu s kroky svého státu získat humanitární vízum v České republice. Jenže zatím neúspěšně.

Daria již v předchozím rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsala, jak má spousta Rusů včetně jí samotné z války na Ukrajině trauma. Z toho důvodu se rozhodla svou rodnou vlast opustit. Jako logická volba se proto jevil odchod do České republiky, kde vystudovala Univerzitu Karlovu, má zde mnoho kontaktů a hovoří plynně česky.

Obrátila se proto na český konzulát v Moskvě s žádostí o humanitární vízum, ten však odpověděl, že žádosti o víza nepřijímá. Daria dále oslovila českou organizaci pro pomoc uprchlíkům.

„Humanitární víza jsou pro nás novinkou a obvykle nikdy nebyla vydávána. O azyl je pak možné žádat přímo v ČR. V současné době možnost humanitárního víza existuje, ovšem není zcela zřejmé, jaká jsou kritéria pro jeho udělení. Možnost je nutné vykomunikovat přímo z MZV ČR. Konzulát takovou možnost přijme, až je vyzván ze strany MZV,“ napsala organizace v odpovědi Darii.

Útěk do Gruzie či do Finska?

Daria tak zvažuje, jaké má další možnosti, a kterým směrem opustí Ruskou federaci. Přemýšlí například nad odchodem do Gruzie, jelikož má v zemi přátele. Podle ní je do kavkazského státu možné vycestovat, ale stojí to mezi 30 až 50 tisíci rublů. Její gruzínští přátelé se navíc však obávají, že jejich zemi může postihnout stejný osud jako Ukrajinu.

„Kamarádka z Tbilisi říká, že tam žijí tisíce Rusů a pokud se Putinovi podaří nějakým způsobem získat Ukrajinu, tak pak bude stejný scénář čekat také Gruzii, kdy se armáda vydá ‚zachránit‘ ruské obyvatele,“ sdělila Daria pro CNN Prima NEWS.

Jako další alternativa se nabízí Finsko, které je navíc od Petrohradu vzdálené asi dvě hodiny cesty autem. To však Dariu neláká především z prostého důvodu, že ve Finsku nemá žádné přátele.

Z Petrohradu do Helsinek lze stále cestovat rychlovlakem „Od neděle ale máme všechna místa ve vlacích obsazená. Ti lidé odcházejí nadobro. Vidíte to podle zavazadel, které vezou,“ okomentoval pro The New York Times viceprezident finských státních železnic Topi Simola.

Daria však nadále tvrdí, že si o řadě svých krajanů nemyslí nic špatného. „V Rusku je hodně dobrých, chytrých a normálních lidí. Jde pouze o režim. Ale skoro všichni lidé v Rusku jsou bohužel politicky negramotní,“ sdělila pro CNN Prima NEWS.

Tagy: