Vlastizrada a vězení? Neodradilo mě to, říká Ruska. V Praze uspořádala koncert pro Ukrajinu

Na demonstracích v Petrohradě na podporu Ukrajiny bylo zadrženo nejméně 120 lidí (3. března 2022)

Rusko zaútočilo na jadernou elektrárnu. Celý svět zůstal v šoku

Aktuálním děním na Ukrajině trpí i řada Rusů žijících v Česku. Pro ty, kteří se rozhodnou veřejně podpořit Ukrajinu, jsou vyhrazeny přísné tresty. Daria, která bydlí v Praze, zde spoluorganizovala jeden z benefičních koncertů. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedla, že jí nyní v rodné zemi hrozí až 20 let vězení. Obává se rovněž toho, že se Putinův režim zaměří na její rodinu.

Jaká byla vaše první reakce, když jste se dozvěděla o vypuknutí války?
Po probuzení jsem cítila paralyzující strach. Jak se má člověk cítit, když se probudí a zuří válka? V první chvíli mě zachvátil zmatek, volala jsem rodičům, jelikož pocházím z pohraničního města, a snažila jsem se zjistit co nejvíce informací a ty jsem začala šířit. Týkalo se to například čísel účtů na veřejné sbírky – sama jsem hned poslala peníze Člověku v tísni. Dohledala jsem si informace o nezávislých zdrojích informací v Rusku (jako OVD-info, Medusa, TV Rain). Mezitím jsem ale plakala a třásly se mi ruce. Zjišťovala jsem také, jestli jsou v pořádku přátele mých ukrajinských kamarádů, jestli někdo nepotřebuje okamžitou pomoc a tak dále.

Rozhodla jste se proti válce vystoupit aktivně tím, že jste spolupořádala benefiční koncert. Jak to vznikalo?
Večer mi zavolal kamarád a ptal se, co dělám v neděli večer. Společně jsme si i s ostatními dali krátkou schůzku a rozdělili si role. Bez odkladu jsme začali volat známým hudebníkům, básníkům a do různých klubů, kde bychom to mohli uspořádat. Všichni byli extrémně vstřícní a nápomocní a akce s každou další hodinou rostla do větších rozměrů. Nakonec jsme měli kolem 1 000 návštěvníků a přes 3 000 zájemců na Facebooku. Vybrali jsme téměř čtvrt milionu korun pro Červený kříž na Ukrajině.

Na sociálních sítích jste vyslovila obavu, že se z vás stal oficiální zrádce státu, z čeho konkrétně vycházíte? Skutečně v Rusku takové hrozby ohledně podpory Ukrajiny zazněly?
V sobotu se začaly objevovat zprávy o tom, že nezávislá média dostávají v Rusku zákaz říkat válce „válka“. Následně se objevily další informace, že jakákoliv pomoc Ukrajině, včetně finanční skrze charitativní organizace, šíření informací o válce a kybernetické útoky, jsou považované za vlastizradu. Připomněl to na sociální síti Telegram také senátor Andrej Klimov. Nás to však neodradilo. Společně s většinou mých přátel z Ruska jsme po těchto zprávách znovu hledali, kde se dá ještě přispět na Ukrajinu a poslali jsme další peníze.

Co by vám konkrétně hrozilo při návratu do Ruska? Máte strach také o své příbuzné?
Osobně by mi hrozilo 20 let vězení, jak zmiňoval Klimov. Nepočítala bych s tím že by soudní proces probíhal jakkoliv legálně. Nejvíc bych se ale bála právě především o svou rodinu. Vím že v podobných případech dost často úřady pořádají kontroly na firmy rodinných příslušníků. Mohou jim zabavit telefony a počítače, aby zjistily jestli se mnou nekolaborují, což ale nedělají – nekolaborují, ale zcela mě podporují a jsou na mě pyšní. Zároveň moc dobře víme, že Rusko v tenhle okamžik nemá prostředky ani kapacity tohle jakkoliv řešit. Všechny nás nezavřou.

Jak si myslíte, že může Putin zajít ve válce daleko? Zůstává podle vás pragmatikem, nebo se bojíte, že jedná již iracionálně?
Putin je psychopatický macho s imperialistickými sny, kterého obyčejní lidé už dávno nezajímají. Lze si připomenout, co se stalo s Němcovem, Navalným nebo co se obecně děje s každým, kdo řekne cokoliv proti režimu. Stačí se podívat na gigantický Putinův palác a umírající lidi v chudobě nebo v absolutně zbytečné a nesmyslné válce. Pak musí být jasné, jaké má ten člověk priority. Lidské životy ho nezajímají, jenom vlast a moc. Nemá to již dávno nic společného s jakoukoliv racionalitou. Tím pádem bychom se všichni měli připravit na to nejhorší: je to šílený diktátor s prstem na tlačítku jaderných zbraní.

Tagy: