Útok na školu v Gaze si zřejmě vyžádal desítky životů. Šlo o velitelství Hamásu, tvrdí Izrael

Údery Izraele v Rafáhu

Přes 100 mrtvých ve škole

Více než 100 lidí zemřelo, když Izrael ve městě Gaza zasáhl školu, kde přebývali lidé, kteří kvůli současnému konfliktu museli opustit domov. V sobotu o tom podle agentury Reuters informovala oficiální palestinská agentura WAFA. Jiné palestinské zdroje přišly s nižší bilancí úderu. Izraelská armáda zasažení školy potvrdila a bez předložení důkazů uvedla, že v ní bylo velitelské stanoviště teroristické organizace Hamás, napsala agentura AP.

Úřad civilní obrany v Gaze spravovaný Hamásem sdělil agentuře AFP, že areál na severu Pásma Gazy zasáhly tři izraelské střely. Podle médií napojených na vládu Hamásu, který Pásmo Gazy ovládá, přišel útok v době fadžru, modlitby, k níž se věřící muslimové scházejí za úsvitu. Podle civilní obrany bylo v celém táboře na 6000 lidí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Novým vůdcem Hamásu bude strůjce teroristického útoku ze 7. října. Kdo je Jahjá Sinvár?

„Byli tam lidé, kteří se modlili, kteří se umývali, a v patře nad nimi lidé spali... střela na ně dopadla bez varování,“ citovala AP svědka úderu. Na místě „strašlivého masakru“ vypukl požár a lidé se snažili vyprostit zraněné i těla mrtvých z trosek, uvedl úřad civilní obrany.

Stejný orgán původně uvedl, že si útok vyžádal 40 mrtvých a desítky zraněných, pak bilanci mrtvých zvýšil na devadesát až 100. AP s odvoláním na palestinské zdravotnické úřady psala o více než 60 mrtvých. Zpravodajská společnost BBC dodává, že nebyla schopna údaje o desítkách obětí ihned nezávisle ověřit.

Zasažená škola byla, tak jako téměř všechny školy v Pásmu Gazy, používaná jako tábor pro Palestince vysídlené kvůli válce Izraele s Hamásem. Za prvních osm měsíců války bylo podle OSN přímo zasaženo či poškozeno 477 z 564 škol v Pásmu Gazy.

Izraelské letectvo informovalo, že v noci na pátek zaútočilo na školní budovu, v níž bylo velitelské stanoviště Hamásu. Později přišlo s tvrzením, že areál byl základnou pro dvacítku ozbrojenců Hamásu a organizace Palestinský islámský džihád.

Izraelská armáda také uvedla, že před útokem podnikla různá opatření, aby omezila nebezpečí pro civilisty. Informace o více než stovce obětí podle letectva „neodpovídají informacím“ armády, „použité přesné munici a přesnosti úderu“. Armáda znovu obvinila Hamás z toho, že systematicky porušuje mezinárodní právo, protože své operace vede z úkrytů využívaných civilním obyvatelstvem, a dělá tak z něj živý štít.

Ranní úder přišel v době pokračujících vyjednávání o možných podmínkách příměří mezi Izraelem a Hamásem. Egypt, který je klíčovým prostředníkem těchto jednání, v reakci označil bombardování za důkaz, že Izrael boje ukončit nechce. Samotný Hamás jej pak odsoudil jako „nebezpečnou eskalaci“ konfliktu.

Déle než devět měsíců trvající válka v Gaze již přinesla řadu podobných incidentů. Podle palestinských úřadů dosud izraelské tažení zabilo přes 39 600 lidí. Izrael masivní bombardování a pozemní invazi v hustě zalidněné oblasti spustil poté, co ozbrojenci Hamásu loni 7. října zabili na izraelském území na 1200 lidí a dalších 250 unesli.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinská mise v týlu nepřítele? Vzkaz spojencům i taktický manévr, míní generál Šedivý

Tagy:
škola Pásmo Gazy Hamás ozbrojený konflikt Izraelské obranné síly