Útoky agresorů v MHD nemají hranice. Častými oběťmi se stávají řidiči autobusů

Tlačítko autobus

Agresoři v MHD

Útoky agresorů ve veřejných dopravních prostředcích často nemají hranice. A velmi těžko se proti nim dá bránit. Naposledy ohrožoval cestující v Praze muž se sekerou v ruce. Oběťmi se ale mnohdy stávají také řidiči.

Zdeněk Bartoš pracuje jako profesionální řidič šest let. Jezdí příměstskou linkou mezi Prahou a Dobříší. S agresory má zkušenosti. Kvůli nevyreklamované jízdence ho například napadl rozzlobený senior. „Začal mě tahat za vlasy a sprostě mi nadávat,“ vzpomínal Bartoš.

Jindy měl zase problémy s partou opilců. „Odmítl jsem zastavit na dálnici na WC. Mladíci pili i v autobuse a pak si na mě počkali na konečné stanici,“ popsal Bartoš. Nakonec ho zachránila policejní hlídka, která jela náhodou okolo.

A právě na policisty se šoféři spoléhají. V pražských autobusech a tramvajích přivolají hlídku strážníků speciálním tlačítkem. „Dopravní podnik pravidelně školí řidiče, jak se mají v nebezpečných situacích chovat. Tedy zachovat chladnou hlavu a zmáčknout tlačítko tíseň,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řeháčková. Jen loni ho potřebovali více než 650krát.

Jinak je tomu v metru, ve kterém strojvedoucí tísňové tlačítko nemají. V případě nebezpečí volají dozorčího, ten pak kontaktuje policii.

Pomáhají záběry z kamer a všímaví svědci

Agresivita v MHD ale zdaleka není mířená jen proti řidičům. Do jedné z tramvají vešel muž se sekerou v ruce. Jeden z cestujících dostal strach a zavolal linku 112. „Muž byl podnapilý a na ostatní slovně agresivní. Také vyhrožoval, že jim useká hlavy,“ uvedla policie. Strážníci agresora nakonec zadrželi na zastávce a zpacifikovali.

„Lidé bývají nejčastěji agresivní pod vlivem alkoholu. Je s nimi těžká domluva. Někdy to skončí přiložením donucovacích prostředků. Hned za nimi jsou lidé pod vlivem drog,“ popsal strážník městské policie.

Zabránit tomu, aby cestující do autobusu nastoupili beze zbraně, se dá jen těžko. Policistům se ale většinou daří agresory rychle dopadnout. Často jim při tom pomáhají záběry z kamer a všímaví svědci.

Tagy: