Už v 15 letech se rvala za ideologii svého otce. Snímek mladé Duginové obletěl svět

Už v 15 letech byla zapálená do ultranacionalistické ideologie, potvrzuje snímek Darji Duginové z roku 2007. Fotografii, která nyní koluje po sociálních sítích, našel ve svém archivu slavný ruský fotograf Vladimir Mašatin. Zatímco někteří uživatelé se Rusky zastávají, jiní ji odsuzují.

Duginová už od dětství věrně následovala svého otce. Ten zastával takzvanou euroasijskou ideologii, napsal informační portál Meduza. Ta hlásala, že takzvaný euroasijský prostor, v jehož jádru stojí Rusko, je protipólem „atlantismu“, kam řadila USA a Británii.

Podle mnohých kritiků byla Duginová „produktem“ svého otce, ultranacionalistického ideologa Alexandra Dugina. Už v 15 letech se účastnila i veřejných akcí. Na jedné takové ji zachytil právě ruský fotograf Mašatin.

„Dívka s takovými lidmi kolem sebe neměla nikdy šanci. Všichni jsme jen produktem svého prostředí,“ hájil Duginovou pod fotografií jeden z uživatelů. „Je to opravdu děsivé. Mé dceři bude brzy 15 a je mi líto malé Darji, jejíž politické názory formoval její příšerný otec. Nebráním ji jako dospělou, ale otce si vybrat nemohla,“ přidala se další uživatelka.

Někteří byli ale k mladé Rusce kritičtější. „Měla spoustu času si vybrat, jestli bude následovat jeho krok,“ uvedl jiný uživatel. „Ze snímku můžete vyčíst, že měla výbušnou povahu,“ dodal další uživatel Twitteru. Duginová zemřela v sobotu ve svých 29 letech, když její vůz explodoval.

Ruská tajná služba FSB obvinila z její smrti ukrajinské zpravodajské služby, což Kyjev odmítá. Dugin ve svém smutečním projevu na pohřbu v prostorách moskevského televizního studia Ostankino řekl, že jeho dcera zemřela „za národ a za Rusko“.

Duginová byla mladou, ale známou ruskou novinářkou podporující invazi na Ukrajinu, přičemž začátkem tohoto roku na ni byly kvůli šíření dezinformací uvaleny západní sankce. Pod pseudonymem Darja Platonovová psala politické články pro prokremelskou stanici RT a nacionalistickou televizi Cargrad. Hlasitě se zastávala ruské invaze na Ukrajinu, označovala ji za střet civilizací a vyjádřila hrdost na to, že ona i její otec byli Západem sankcionováni.

Tagy:
Velká Británie Twitter USA Rusko Kyjev ruská invaze na Ukrajinu Alexandr Dugin Darja Duginová