V Austrálii hromadně umírají ptáci. Na vině může být jed na hlodavce

Úřady australského státu Nový Jižní Wales spustily vyšetřování hromadného úmrtí ptáků. Podle odborníků za tragédii může jed, kterým se zemědělci snaží zkrotit populace hlodavců.

Vyšetřování Agentury na ochranu životního prostředí státu Nový Jižní Wales potvrdilo, že za hromadným úmrtím ptáků na západě země stojí konzumace jedu na hlodavce. Toxikologická analýza otravu objevila u původních i nepůvodních ptačích druhů v okolí několika měst. Jedna z největších skupin mrtvých ptáků byla objevena u hřbitova města Parkes. Ochránci zde našli až stovku mrtvých a umírajících kakadu růžových.

„Vidět ta mrtvá těla a sbírat je ze země mi trhalo srdce,“ uvedla Kelly Lacey ze záchranné stanice WIRES a dodala, že ve výkalech ptáků se nacházela krev, což ji vedlo k myšlence, že museli být otráveni. „Domnívám se, že silnější jedy budou mít zásadní dopad na divoká zvířata,“ obává se.

Miliony myší stát sužují již několik měsíců. Hodnota škod na obilí, seně či strojích se vyšplhala už na miliony dolarů. Tamější vláda oznámila, že zemědělcům stiženým přemnoženými hlodavci poskytne pomoc ve výši padesáti milionů dolarů. Její součástí je distribuce deseti tisíc litrů bromadiolonu – silného antikoagulačního rodenticidu schváleného Australským úřadem pro pesticidy a veterinární lékařství. Otrava touto látkou se projeví 24 až 36 hodin po požití, otrávené zvíře tak může umírat až pět dní.

„Vždy existuje možnost, že návnadu pozře nějaký jiný živočich,“ vysvětluje Carmen Dwyer, výkonná ředitelka Agentury na ochranu životního prostředí. „Může se to týkat ptáků konzumujících obilí, pokud snědí obilí obalené pesticidy.“ Za pravdu jí dává i ornitoložka Maggie Watson z Univerzity Charlese Sturta, která se obává, že pro populace původních druhů může být použití rodenticidu devastující. „Pokud se do systému dostane bramodiolon, můžeme se rovnou rozloučit se spoustou původních živočichů v krajině,“ prohlásila. Proti jeho použití se však kromě ochránců zvířat staví i někteří zemědělci.

Tagy: