Vybavte se řetězy, teplým oblečením a jeďte ve dne. Sněhová kalamita dál ohrožuje řidiče

Sníh na silnici

Počasí 7.2.2022

Na horách může za pouhých 24 hodin napadnout kolem 50 centimetrů nového sněhu. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Meteorologové také upozornili na tvoření sněhových jazyků a závějí. Navíc povane silný vítr, který na horách dosáhne i kolem 90 km/h.

Meteorologové vydali výstrahu kvůli novému sněhu. Místy napadne 10 až 30 centimetrů, na horách ojediněle až kolem 50 centimetrů za 24 hodin. „Očekává se sněhová kalamitní situace, velké komplikace v dopravě, energetice a průmyslu, zásobování apod.,“ apeluje ČHMÚ. V případě, že napadne mokrý sníh, varují meteorologové před pády stromů, polomy nebo strhanými dráty elektrického vedení. Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné.

Od vyšších poloh se také budou místy tvořit sněhové jazyky a na horách i závěje. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla,“ upozornili meteorologové. Obě výstrahy platí do pondělích 18:00.

Týdenní předpověď počasí

V pondělí počítejme s proměnlivou oblačností. Na většině území se budou tvořit sněhové přeháňky, pod 300 metrů nad mořem i smíšené. K večeru začnou srážky ubývat. Na horách očekávejme srážky vydatnější. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem −3 °C. Povane čerstvý severozápadní vítr o síle 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, tedy 55 až 70 km/h a horách kolem 25 m/s, což je kolem 90 km/h. Večer začne vítr částečně slábnout.

V noci z pondělí na úterý bude oblačno až polojasno. Během noci začne od západu oblačnost přibývat. Na severovýchodě a východě místy, jinde ojediněle, se objeví sněhové přeháňky nebo sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na +2 až −2 °C. Na východě povane mírný, jinde čerstvý severozápadní až západní vítr o síle 4 až 9 m/s a s nárazy kolem 15 m/s.

Úterní počasí očekávejme oblačné až zatažené. Místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky, na severu a východě četnější. Zpočátku se v polohách nad 400 metrů nad mořem objeví srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 3 až 8 °C. Bude vát čerstvý západní vítr se silou 4 až 8 m/s a s nárazy kolem 15 m/s.

Ve středu počítejme s oblačným až zataženým počasím. Na severovýchodě a severu se zpočátku místy, jinde ojediněle, objeví přeháňky nebo občasný déšť. Na jihu a jihozápadě postupně bude až polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 6 až 2 °C, při malé oblačnosti až na −2 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 7 až 11 °C.

Čtvrteční počasí bude polojasné až oblačné. Odpoledne začne od severozápadu přibývat oblačnost. Večer se na severozápadě místy vyskytne občasný déšť, postupně nad 700 metrů nad mořem sněžení. Nejnižší noční teploty dosáhnou 4 až 0 °C, při malé oblačnosti kolem −2 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 7 až 11 °C.

V pátek očekávejme oblačnou až zataženou oblohu. Na většině území se objeví déšť nebo přeháňky. Zpočátku nad 500 metrů nad mořem a postupně ve všech polohách se většinou objeví srážky sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti bude kolem −2 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C, na východě až 9 °C.

Od soboty do pondělí počítejme se skoro jasným až polojasným počasí. Na horách se při zvětšené oblačnosti ojediněle objeví sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi −1 až -5 °C, při sněhové pokrývce kolem −8 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 0 až 5 °C.

Tagy: