V Česku řádí supercely, ukazují záběry. Stále platí výstraha před bouřkami a kroupami

V Česku se v sobotu objevilo hned několik supercel. Informuje o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Stále platí varování před silnými bouřemi, které mohou přinést i několikacentimetrové kroupy.

„Dnes se vyskytlo i několik supercel. Jedna například na Kladensku na videu níže. Teď detekujeme pravděpodobnou supercelu na Hodonínsku. Pozor zejména na kroupy,“ uvedl hydrometeorologický ústav na sociální síti.

Supercela je speciální typ bouře s přívalovými srážkami a často i kroupami. V krajním případě mohou supercely produkovat i tornáda nebo nezvykle velké kroupy.

Bouřky se podle ČHMÚ mohou vyskytovat celý víkend. Napršet může až 50 mililitrů srážek a hrozí i krupobití. V sobotu se mohou přidat nárazy větru s rychlostí kolem 70 kilometrů za hodinu.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Nedělní počasí bude velmi podobné tomu sobotnímu – tedy velká oblačnost a místy přeháňky nebo bouřky. Rtuť teploměrů má vystoupat až k 25 °C.

V podobném duchu naváže počasí i v následujícím týdnu. Zpočátku mají převažovat teploty v průměru kolem 23 °C, doprovázené srážkami. Ty v průběhu týdne postupně ustanou a lehce se i ochladí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Děsivá předpověď: Počasí se zbláznilo, přijde jeden hurikán za druhým. Může za to koktejl jevů

Tagy: