Každá minuta má pro rodiče délku dne, říká kriminalista. Ročně se ztratí tisíce dětí

Toto úterý patří celosvětově pohřešovaným dětem. Jen v Česku se jich ročně ztratí tisíce. Většinu z nich se jejich blízkým nebo policistům podaří rychle vypátrat, pravidlem to ale není. Jsou mezi nimi totiž i ty, které jejich rodiny už možná oplakaly, nebo stále zoufale čekají na nějaké rozhřešení.

Stovky dětských tváří se ročně objeví v policejní databázi. Další tisíce krátkodobě pohřešují jejich rodiče. Většinu těchto případů se podaří brzy objasnit. Pak jsou tu ale i ty bez šťastných konců. Honza Nejedlý, Míša Muzikářová nebo třeba Valerie Kvasničková. Pátrání po nich je i po letech bezvýsledné a vyšetřovatelé se už v podstatě mohou spolehnout jen na možné svědky.

„Pátrání po dětech je velice citlivou záležitostí. Je to emočně velmi vypjatá situace zvlášť pro rodiče. Emoce hrají velkou roli. Každá minuta má pro rodiče ztracených dětí délku dne a vždy mají pocit, že policie dělá málo, ale opak je pravdou. Policie zpravidla nasazuje veškeré síly a prostředky,“ uvedl pro CNN Prima NEWS šéf oddělení cíleného pátrání Jan Rybár.

Policisté často využívají i pomoc veřejnosti, médií i všímavých svědků. Samotné metody pátraní po dětech ale vždy úzce souvisí s konkrétním případem. Například při pátrání v přírodě pomůže rojnice a dobrovolníci. Pokud ale mají policisté podezření, že dítěti někdo ublížil nebo se stalo obětí únosu, nechávají si raději většinu informací pro sebe, aby neodkrývali karty před možným pachatelem.

Česko se připojilo v roce 2004

Všechna pátrání mají ale jedno společné, vždy hraje nejdůležitější roli čas. „Čím více času uběhne, tím větší nebezpečí hrozí hledané osobě. Ať už jde o dítě, nebo dospělého,“ řekl Rybár.

Mezinárodní den pohřešovaných dětí vyhlásil v roce 1983 tehdejší americký prezident Ronald Reagan. Spojenými státy totiž otřáslo zmizení teprve šestiletého Etana Patze, který se ztratil cestou do školy. Následovala rozsáhlá pátrací akce. Chlapcova fotografie byla dokonce na krabicích od mléka. Ani to ale nepomohlo a osud Etana se stal na několik desetiletí záhadou. Až v roce 2017 po dlouhých 38 letech byl potrestán muž, který měl chlapce unést a zavraždit. Pedro Hernandez si má odsedět 25 let ve vězení. Etanovo tělo se ale dodnes nenašlo.

Česko se k celosvětové tradici připojilo až v roce 2004. Hlavně kvůli takzvaným pomníčkům starým nevyřešeným případům a kvůli prevenci.

Tagy:
Ronald Reagan policie Policie ČR databáze pátrání děti Česko USA pohřešovaní Mezinárodní den pohřešovaných dětí Pedro Hernández