V Česku se šíří nová subvarianta omikronu. Ve středu přibylo 9 tisíc nových případů

Testování protilátek v laboratořích SYNLAB.

360° (309)

Ve středu se koronavirus nově prokázal u 9 034 lidí, skoro 1 700 dalších se nakazilo opakovaně. Proti minulému týdnu je to mírný nárůst. Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že ubylo i hospitalizací s covidem.

Rostoucí trend zaznamenaly laboratoře také v pondělí, zatímco v úterý byl počet nakažených nižší než o týden dřív. Podle odborníků současný vývoj může signalizovat nástup nové, menší vlny koronaviru, a to kvůli nakažlivější subvariantě omikronu. Dál klesá počet hospitalizovaných. Za týden se snížil o zhruba 500, nyní je v nemocnicích 2 228 pacientů s covidem. Z nich bylo 142 ve vážném stavu, což je o 55 méně než minulou středu.

Celorepublikové incidenční číslo, tedy počet nových nákaz na na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní, se druhý den po sobě drží těsně pod 500, nižší bylo naposledy 12. ledna. Reprodukční číslo bylo pod hodnotou jedna znamenající zpomalování epidemie. V poslední době klesá počet provedených testů i zájem o očkování proti covidu, které snižuje riziko těžkého průběhu nemoci. Za uplynulý den si přišly pro vakcínu necelé čtyři tisíce lidí, naprostá většina z nich pro posilující dávku. Dál vysoká zůstává pozitivita testů, což svědčí o stále značném šíření viru v populaci.

V Česku se rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu

I přes stále relativně vysoké počty nakažených, které se v tomto týdnu zatím pohybují kolem 10 000 denně, dominantní varianta omikron způsobuje zpravidla méně závažný průběh nemoci. Nemocnice proto nezažívají nápor nakažených jako na podzim nebo před rokem, kdy musely omezovat péči. Od začátku epidemie před více než dvěma lety se v republice novým typem koronaviru prokazatelně nakazilo přes 3,6 milionu lidí, počet úmrtí s prokázaným koronavirem činí k dnešku 39 068. V posledních dnech se denní počty úmrtí pohybují kolem 30, v únoru umíralo s covidem zhruba 50 lidí denně.

Současný vývoj epidemie, která nezpomaluje tak jako v předchozích týdnech, podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) nesouvisí s nynějším příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Z Dánska se podle Státního zdravotního ústavu rozšířila nově zachycená subvarianta omikronu označená BA.2, která je nakažlivější.

Stát kvůli příznivému vývoji postupně ruší většinu omezení. Od pondělí 14. března zůstanou respirátory povinné už jen v hromadné dopravě a zdravotnických či sociálních zařízeních.

Tagy:
nemocnice očkování testování Ukrajina statistiky epidemie opatření Státní zdravotní ústav Dánsko ÚZIS Ministerstvo zdravotnictví Česko koronavirus COVID-19 omikron Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR