V energiích jsme závislí na rozmarech počasí. Je to absurdní a nezdravé, říká ekonomka

Větrná elektrárna v zimě

Co na to vaše peněženka (1206)

Je absurdní a nezdravé, že jsme čím dál více závislí na rozmarech počasí, okomentovala ekonomka Ilona Švihlíková současnou situaci na poli energetiky. I příklon k obnovitelným zdrojům podle ní vyžaduje „stabilizátor“, jako je zemní plyn či jaderná energie, zmínila v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Již na podzim se Evropa potýkala s energetickými problémy. Snaha opustit uhlí a jít za čistšími zdroji energií zvýšilo závislost na zemním plynu, evropské zásoby ale byly v posledních několika měsících na rekordně nízké úrovni. Klidnější počasí navíc limitovalo produkci elektřiny z větrných turbín.

Ekonomka Švihlíková je proto ze vzniklé energetické krize neklidná. „Když se díváme na trh, je potřeba se hledat i zdroj pohybu – tedy proč vzrostly ceny energií. Jde o souběh různých faktorů. Dost nešťastné je podle mého názoru rozhodnutí Evropské komise jít podle spotových cen. Je zde její velké úsilí pozměnit energetický mix hlavně směrem k obnovitelným zdrojům,“ řekla v pořadu Co na to vaše peněženka.

Poznamenala, že i obnovitelné zdroje musí doprovázet „stabilizátory“. Jako příklad uvedla zemní plyn či jadernou energii. Nicméně klíčovým faktorem pro vývoj cen energií je podle ní počasí.

„Energetický mix je směřován tak, že se v 21. století čím dál více stáváme závislými na rozmarech počasí. To je upřímně řečeno úplně absurdní. Naopak bychom měli být v pozici, kdy budeme schopni plnit naše potřeby i třeba nějakým intenzivním ekologickým způsobem. Role počasí je ale čím dál dominantnější. Není to normální ani zdravý přístup k věci. Je to celoevropský problém,“ pokračovala ekonomka ve vysílání CNN Prima NEWS.

Elektřiny je dostatek, ceny si ale diktovat nemůžeme

S postojem Švihlíkové do jisté míry souhlasil Jiří Matoušek, marketingový ředitel Centropol Energy. Podle něj ale nejde o jediný faktor, který zamával s cenami energií. Za současný vývoj může i celková nervozita na trhu.

„Elektřiny je dostatek. Plyn si také můžeme objednat z Ruska na základě dlouhodobějších kontraktů, to se ale stále neděje. V kombinaci s počasím tedy za to může nervozita na trhu a bohužel také geopolitická situace. Pro spotřebitele to krátkodobě znamená vysoké ceny. Kvůli politice Green Dealu si rovněž budeme muset zvyknout i na vyšší ceny elektřiny a zemního plynu,“ rozvedl Matoušek v pořadu Co na to vaše peněženka.

Ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor potvrdil, že co do elektřiny je České republika soběstačná. Automaticky to ale neznamená nízké ceny pro Čechy.

„Mnoho lidí je překvapeno, proč platíme tak vysoké ceny, když máme levnou elektřinu z Temelína. Ceny elektřiny i plynu na burzách se totiž netvoří v České republice – v podstatě jde o spojený středoevropský trh. My si nemůžeme dovolit vyloupnout svou oázu v energiích a chtít volně obchodovat se škodovkami. V tomto směru musíme respektovat určitá pravidla jednotného vnitřního trhu, bohužel,“ doplnil Gavor.

Tagy: