Mimořádný úkaz v přírodě: V Hlučínském jezeře se objevily sladkovodní medúzy původem z Číny

V Hlučínském jezeře se objevily sladkovodní medúzy.

Sladkovodní medúzy

Mimořádný přírodní úkaz je v současné době k vidění v Moravskoslezském kraji. V Hlučínském jezeře u Ostravy se objevily medúzy, podle místních jsou jich tam dokonce stovky. Jde o sladkovodní, v Česku nepůvodní druh.

Sladkovodní medúzka pochází původně z Číny. Do Česka se podle odborníků dostala z Ameriky, a to zřejmě díky akvaristům. „Třeba s vodními rostlinami, s rybami nebo nějakým jiným způsobem spojeným s lidskou činností a cestováním,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS mořský biolog Zdeněk Ďuriš z ostravské univerzity.

ČTĚTE TAKÉ: Nepochopitelný incident při splouvání řeky: Trojici kamarádek napadla agresivní vydra

Sladkovodní medúzky většinou žijí ve stadiu mikroskopických polypů. Když se teplota vody dlouhodobě pohybuje nad 20 stupni Celsia, stanou se z nich medúzy. Přestože jsou letos v Hlučínském jezeře stovky těchto malých žahavců, ne každý na ně má štěstí.

„My jsme viděli jenom tady u břehu po pár kusech, čtyři nebo pět. Většinou jich bylo kolem dvanácti, když je největší sluníčko,“ popsali někteří místní. Jiní ale zatím to štěstí neměli. „Ne, vůbec, ne. Už sem jezdím plno let a nikdy jsem tady žádnou medúzu neviděla,“ uvedla pro CNN Prima NEWS další žena.

V letoviscích u moře jsou medúzy postrachem turistů. Svými průhlednými žahavými chapadly dokážou dospělého člověka úplně ochromit. To ale v Česku nehrozí. „Tento druh žahavce je, na rozdíl od svých mořských příbuzných, menší a nepředstavuje pro koupající zdravotní riziko, protože jeho žahavé buňky neproniknou lidskou kůží,“ uvedl mluvčí Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Aleš Kotrla.

Tagy:
Ostrava medúza Moravskoslezský kraj Hlučínské jezero sladkovodní medúza