V Hradci šlo dolů první „lízátko“. Osvětlovací stožáry se po repasu vrátí na stadion

V Hradci šlo k zemi první lízátko.

Konec "lízátek" aneb osvětlení

Stavební firma sejmula první ze čtyř stožárů Všesportovního stadionu v Hradci Králové. Dominantám Hradce Králové se kvůli jejich charakteristickému tvaru mezi obyvateli města odjakživa říká lízátka. Kovové kolosy vysoké 55 metrů projdou repasováním a později se s dokončením nového fotbalového stadionu mezinárodních parametrů nad hrací plochu vrátí.

První z „lízátek“ začala stavební firma kotvit na dva velké autojeřáby v úterý dopoledne. Po odřezání kotvicích vzpěr a patky se zhruba 40 tun vážící kolos odpoledne pohnul a pomalu, s velkou opatrností se začal snášet k zemi. „Je to technická věc. Musí se vyvážit a zajistit jejich položení tak, aby mohlo dojít k repasu, aby se nepoškodila,“ říká projektant nové fotbalové arény Robert Prix.

Na zemi se pak obrovská konstrukce musí ošetřit. Dostane také nová svítidla, kterých je v kruhu o průměru 10,5 metru rovných 40. Zkorodované části se pak u paty zkrátí zhruba o metr, bude pak ovšem na vyšším místě. Tím pádem bude vrchol stožáru o zhruba půl metru výše než původně.

Autora původního projektu Miloše Morávka přesto překvapilo, že jsou lízátka v poměrně dobrém stavu: „Je tam 40 mikronů zinku, 80 mikronů hliníku a mimoto i dva uzavírací a syntetické nátěry.“

Někteří Hradečané se přijeli na zdlouhavou, ale pro ně zajímavou proceduru podívat přímo ke stadionu. „Pamatuju, když tady byla jen louka a vozili sem materiál ze Stříbrňáku. Jako kluk jsem se sem chodil dívat, jak to roste,“ popisuje starší muž na kole. „Když jedete někde kousek dál na kole, vidíte lízátka, nikoliv město. Je to nádhera,“ říká hrdě mužův vrstevník.

Lízátka se na zemi repasují a osadí novějšími typy svítidel. Po výstavbě nového stadionu se nad hrací plochu vrátí, jen k ní budou blíž. „Konečné osvětlení, které z nich půjde v kombinaci s osvětlením z tribun, nasvítí stadion podle evropských parametrů UEFA 4, což je nejvyšší standard,“ upřesňuje projektant Robert Prix.

Nový fotbalový stadion, který bude splňovat parametry mezinárodních soutěží, bude mít kapacitu osm tisíc míst, kterou bude v případě potřeby možné navýšit až na 9 400 lidí. Stavba za zhruba 568 milionů korun by měla být dokončena v roce 2023.

Tagy: