V karanténě 250 korun na den. ČSSD představila návrh kompenzačního bonusu

Jan Hamáček

Tisková konference ČSSD

Zaměstnavatelé by měli vyplácet bonus nemocným s covidem a lidem v karanténě, který by si následně odečetli z odvodů. Řekl to vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Zaměstnanec v karanténě by mohl dostat 250 korun za den. Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) jde o nejefektivnější cestu lockdownu, jelikož lidé nechtějí zůstávat v karanténě.

Hamáček na tiskové konferenci uvedl, že jedním ze zásadních problémů koronakrize je nedostatečý počet kontaktů, které lidé uvádí během trasování. Důvodem je především obava z propadu příjmů v karanténě.

„Chceme jít co nejjednodušší cestou, aby lidé, kteří jsou v karanténě, dostávali kompenzaci ve výši 250 korun denně. Vyplatí to zaměstnavatel a bude to odečteno z odvodů zaměstnavatele,“ řekl Hamáček. „Bylo by to vypláceno po dobu deseti dnů. Dohromady tedy dva a půl tisíce korun. Jde nám hlavně o to, aby se řešil problém těch, co žijí s velmi napjatým rozpočtem,“ dodal.

Zajistí to podle něj motivaci lidí, aby se nebáli ekonomických dopadů karantény. „Je to nejjednodušší způsob, jak lidi motivovat, aby hlásili své kontakty a chodili do karantény. Potřebujeme, aby lidé kontakty hlásili. Je to součást boje proti epidemii. Uvidíme, jak se k tomu problému postaví náš koaliční partner, potažmo Sněmovna,“ řekl. Dodal, že by se to týkalo všech lidí, kterým byla hygienou nebo lékařem nařízená karanténa.

Efektivní cesta z lockdownu

Podle Maláčové se jedná o efektivní cestu z lockdownu, „Kompenzační bonus pro zaměstnance v karanténě je cesta, jak se výhledově dostat efektivně z lockdownu. Jsme ochotni o té částce diskutovat, ale je to velmi levná cesta,“ řekla ministryně práce.

„Návrh zajístí to, že nikdo nebude diskriminován, protože půjde o hygienou nařízenou karanténu. Návrh zákona je hotov. Chceme o něm diskutovat na vládě,“ dodala.

Tagy: