Lidé s covidem by měli dostávat bonus k nemocenské, navrhuje Hamáček

PARTIE Terezie Tománkové 24.1.2021

Zaměstnavatelé by měli vyplácet bonus nemocným s covidem a lidem v karanténě, který by si následně odečetli od odvodů. V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to řekl vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček. Také místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová uvedla, že je nutné lidi finančně motivovat vyšší nemocenskou, aby se nebáli jít na testy či do karantény. Zároveň upozornila, že v ekonomických podpůrných programech jsou velké díry. „Schillerová se tváří, jako kdyby peníze byly její,“ dodala.

„Z mého pohledu by bylo velmi jednoduché, kdyby těm, kteří jsou na nemocenské kvůli covidu, zaměstnavatel vyplatil bonus, který mu bude potom odečten z odvodů na sociální pojištění,“ uvedl Hamáček v Partii.

Hamáček současně s tím dodal, že by to mělo pomoci především rodinám s nižšími příjmy, které se mohou, pokud jsou oba rodiče na nemocenské, dostat do existenční krize.

„Testy si prostě nemohou dovolit, no tak tam nejdou. Ale ekonomické škody, které s tím přijdou, že ještě někoho nakazí, jsou daleko vyšší, než jim dát tři stovky denně,“ mínil Hamáček.

Podobně hovořila také Richterová, podle které je nutné lidi finančně motivovat vyšší nemocenskou, aby se nebáli jít na testy či do karantény. Zároveň upozornila, že v ekonomických podpůrných programech jsou velké díry. „Schillerová se tváří, jako kdyby peníze byly její,“ dodala.

„Je to prokázané různými studiemi,“ řekla v Partii. Zároveň ale dodala, že by v návrhu měly být kompenzace pro zaměstnavatele. „To je velice důležité, aby to nehradili zaměstnavatelé,“ uvedla Richterová.

Kabinet v současnosti podle Hamáčka zvažuje různé cesty, jak motivovat občany k testování a k tomu, aby se nevyhýbali karanténě. Motivací by měl být právě bonus, který Hamáček považuje za nejlepší cestu.

Navýšení nemocenské, jak o něm mluví opozice, by podle něj mohlo znamenat diskriminaci. Pro hospodaření státu by bonus znamenal výdaj zhruba sto milionů korun, což Hamáček považuje za únosné.

Žádná nová diskuze

Zavedení takového bonusu ČSSD navrhovalo už na podzim, ale z pozice menšího koaličního partnera, jak dodal Hamáček. „To není žádná nová debata, ale jako vždycky na vládě máme jen pět ministrů z patnácti. Hledáme konsenzus,“ řekl Hamáček.

Ministři o covidové nemocenské jednali koncem loňského roku, na řešení se ale nedohodli. Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) nedávno řekl, že se o nemocenské bude ještě diskutovat.

To ostatně potvrzuje i Hospodářská komora. Navýšení nemocenské pro lidi s covidem a v karanténě by totiž podle ní neúměrně zatížilo firmy. Motivaci lidí k testování a hlášení kontaktů by podle názoru zaměstnavatelů nezvýšilo. Podle prezidenta komory Vladimíra Dlouhého by se na případné výplatě vyšších náhrad musel podílet stát.

Někteří ekonomové, odborníci na sociální problematiku i odbory upozorňují na to, že se lidé v poslední době nechtějí nechat testovat, aby případně nemuseli do izolace. Nakažení pak nehlásí své kontakty, aby je neposlali do karantény. Důvodem je podle expertů nízká nemocenská. Činí 60 procent základu výdělku. V prvních dvou týdnech ji pracovníkům poskytuje zaměstnavatel. Stát mu pak z programu Antivirus případně proplatí 80 procent náhrady lidí v karanténě i s odvody do 39 000 korun.

Zastánci vyšší nemocenské pro lidi s covidem a v karanténě na výhrady proti nerovnému přístupu k nemocným argumentují tím, že kvůli jiné nemoci se ekonomika v Česku neuzavírá a do proočkování se dá šíření nákazy omezit právě díky testování a trasování.

Tagy: