V neděli Česko zaznamenalo letošní druhý nejnižší počet nakažených. Ubývá i hospitalizací

Ve Švédsku by měli začít nosit roušky.

Aktuální covidová statistika

V neděli testy odhalily v Česku 1 395 nových případů COVID-19, to je letos po Novém roce druhý nejnižší počet nakažených. Oproti minulému týdnu to je pokles o 262 případů. Dál ubývá hospitalizovaných, kterých je nejméně od konce loňského října.

Na konci víkendu bylo s koronavirem v nemocnicích 1 146 lidí, z toho 116 na jednotkách intenzivní péče. Stav 72 pacientů hodnotí lékaři jako vážný. Minulou neděli bylo hospitalizovaných téměř 1 600 a těžký covid mělo přes 100 z nich.

V mezitýdenním srovnání bylo i méně podezření na opakovanou nákazu, v neděli jich laboratoře zjistily 210, o týden dříve přes 300. Celkem už statistici evidují přes čtvrt milionu možných reinfekcí.

Denní přírůstky nakažených převážně klesají od začátku února, kdy se dostaly až nad 57 tisíc případů za den. Snižuje se i zátěž nemocnic, což je pro vývoj epidemie klíčové. Již několik týdnů se ale snižuje také zájem o testování.

Uplynulý den lidé podstoupili zhruba 5 500 PCR testů a 2 160 antigenních testů, dohromady asi o 1 500 méně než minulou neděli. Průměrná týdenní pozitivita u nejčastějších preventivních testů činila přes 28 %. U epidemiologické indikace zahrnující rizikové kontakty bylo pozitivních bezmála 17 % testovaných a u lidí vykazujících příznaky nákazy se covid prokázal u téměř 29 % vzorků.

O oslabování epidemie svědčí i takzvané incidenční číslo. K pondělí kleslo na 292 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za poslední týden, to je nejníž od konce loňského října. Nejvyšší incidence zůstává v Praze, kde činí 444, následuje Středočeský kraj v přepočtu s 333 pozitivními a Jihomoravský kraj s 304. V dalších krajích je už incidence pod celostátním průměrem. Nejlépe je na tom Karlovarský a Liberecký kraj, kde dosahuje incidenční číslo hodnoty 198, respektive 202.

Reprodukční číslo, které říká, kolik lidí v průměru nakazí jeden pozitivní člověk, je nyní na hodnotě 0,84. Čím níže je pod hodnotou jedna, tím více epidemie zpomaluje.

Očkovat proti covidu se v neděli nechalo 132 lidí, z toho 112 přišlo pro posilující dávku. Zájem o vakcinaci klesá dlouhodobě. Od prosince 2020, kdy se s očkováním začalo, podali zdravotníci v České republice více než 17,5 milionu dávek vakcíny. Posilující dávku dosud má přes 4,1 milionu lidí.

Od 1. března 2020, kdy se v Česku objevily první případy koronaviru, laboratoře potvrdily přes 3,86 milionu případů nákazy. S koronavirem dosud zemřelo skoro 39 900 lidí.

Kvůli zlepšující se epidemické situaci nebude od čtvrtka už povinné nosit respirátory ve veřejné dopravě. Dýchací cesty si lidé musí nadále zakrývat ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách, což by chtěl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zrušit na přelomu dubna a května. Záležet bude ale na vývoji epidemie. Ministr však lidem o víkendu doporučil, aby respirátory nadále nosili v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je COVID-19.

Tagy: