V Pittsburghu se zřítil most krátce před návštěvou Bidena. Ten měl mluvit o údržbě silnic

V americkém městě Pittsburgh se v pátek zřítil silniční most, a to jen několik hodin před návštěvou amerického prezidenta Joea Bidena. Šéf Bílého domu do Pensylvánie mířil kvůli propagaci balíku investic do infrastruktury, který vyčlenil finance i na údržbu silnic a mostů. Úřady v Pittsburghu zaznamenaly deset zraněných, z nichž čtyři museli být hospitalizováni, ovšem žádné mrtvé. Příčina kolapsu se vyšetřuje, napsala agentura AP.

Most v parku Frick Park východně od centra Pittsburghu se zřítil kolem šesté hodiny ráno místního času, tedy kolem poledne středoevropského. Podle Jonese na něm byla v době neštěstí asi čtyři vozidla včetně autobusu veřejné dopravy s asi třemi cestujícími.

„Soudě podle denní doby, kdyby ten autobus jel opačným směrem, do centra města, bylo by pravděpodobně v autobuse víc lidí a pochopitelně to mohla být mnohem, mnohem horší situace,“ řekl mluvčí okresního dopravního podniku Adam Brandolph. AP uvádí, že záchranáři se museli spouštět na lanech a utvořili lidský řetěz ve snaze dostat se k lidem, kteří uvázli v dlouhém kloubovém autobuse. Pátrání po možných obětech pokračovalo i po několika hodinách.

Po zřícení mostu začal v okolí unikat plyn kvůli přerušenému potrubí, únik se však podařilo brzy zastavit. Příčina zborcení stavby je podle Jonese zatím nejasná. Starosta Ed Gainey médiím řekl, že naposledy byl most kontrolován v září loňského roku.

Most stál jen několik kilometrů od místa, kde v pátek Biden přednese projev o svých ekonomických plánech včetně obřího infrastrukturního balíku v hodnotě asi bilionu dolarů, tedy 21,9 bilionu korun, na kterém se loni shodly obě hlavní politické strany v USA a podle AP zahrnuje i přibližně 1,6 miliardy dolarů určených na údržbu mostů ve státě Pensylvánie.

Prezidentova mluvčí na Twitteru uvedla, že Biden byl o incidentu na východě Pittsburghu informován a že jeho návštěva se odehraje podle původního plánu. Následně však Bílý dům oznámil, že do programu cesty byla přidána návštěva zříceného mostu. Prezident podle Psakiové o věci mluvil se starostou Gaineym i s guvernérem Pensylvánie Tomem Wolfem.

Tagy: