Valeš: Odvolání Bartoše? Fiala nechal Piráty se nadechnout a přiblížil ODS k táboru ANO

Politolog Lukáš Valeš

Piráti se vyjádřili k rozhodnutí Petra Fialy

Premiér Petr Fiala (ODS) dluží veřejnosti vysvětlení, proč navrhl odvolat ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Pro CNN Prima NEWS to uvedl politolog Lukáš Valeš. Pirátský odchod z vlády, který je na spadnutí, podle něj premiérovi vytvoří novou opozici. „Dal Pirátům rok na to, aby se znovu nadechli,“ zhodnotil expert vyhlídky pro dosud koaliční stranu. Současně upozornil na to, že podobné kroky přibližují občanské demokraty k táboru ANO.

Podle Valeše se Fiala odklonil od své image. „Na jedné straně se snaží vytvořit iluzi dokonalosti a nepřipouští si žádný problém. O den dříve vyjádřil Bartošovi plnou podporu a ani v úterý ráno nic nenapovídalo tomu, že by ho měl odvolat. Jenže teď je všechno jinak. Premiér veřejnosti dluží vysvětlení,“ míní politolog. „Nechápu, proč někdo, kdo apeluje na harmonii v koalici, způsobí takové politické zemětřesení. Je to zcela jiný Petr Fiala, než jakého jsme dosud znali,“ dodal.

K TÉMATU: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem, řekl Bartoš. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Vládní bouře podle něj působí navenek zmateně a nedůvěryhodně. „Nevíme, co za rozhodnutím stálo. Je však jasné, že to radikálně destabilizovalo tuzemskou politickou scénu,“ glosoval. Pokud by Piráti setrvali i přes tuto zásadní změnu ve vládě, čekalo by je podle Valeše odumření a rozdělení jejich hlasů mezi koaliční strany. Podobně tuto možnost hodnotil i politolog Jan Kubáček, podle nějž strana zažila „potupu v přímém přenosu“.

„Premiér si vytvořil novou opoziční stranu a dal Pirátům rok na to, aby se znovu nadechli. Pravicoví voliči nespokojení s kroky současného kabinetu by tak mohli přejít k nim, jelikož budou hledat alternativu jak k hnutí ANO, tak i k vládě,“ popsal Valeš možný vývoj.

Piráti se nyní kvůli Fialovi nacházejí v pozici oběti. „Čeští voliči už několikrát ukázali, že dokážou takové politiky znovu dostat na výsluní. Pro vládu to byl nepromyšlený tah, který jí může přinést velmi negativní důsledky,“ podotkl odborník. „Předseda vlády udělal něco, co se nedělá. Žádná ze stran si nemůže být jistá, jestli to nemůže do konce mandátu potkat právě její představitele,“ doplnil.

Nová opoziční alternativa na obzoru?

Na politické scéně prý může vzniknout zcela nový fenomén na straně opozice. „Piráti mohou nabídnout spolupráci řadě subjektů, třeba liberálně-ekologického směřování, a vytvořit alternativu, která přetáhne část příznivců ostatním vládním stranám. Může to způsobit problémy koalici Spolu, která bude ve volbách v příštím roce bojovat o přežití,“ myslí si politolog.

V souvislosti s tím zmínil i vyjednávání o koalici ve Středočeském kraji, kde může vzniknout spolupráce mezi ANO a ODS za cenu hejtmanského křesla pro poslance Jana Skopečka (ODS). „Pokud by k tomu skutečně došlo, nastane další pnutí ze strany Starostů, kteří počítali s vládními občanskými demokraty i na úrovni krajů. Předseda vlády zvedl stavidla a není schopen dohlédnout, jak to může poznamenat jak jeho popularitu, tak ODS,“ upozornil.

Návrh na odvolání Bartoše zhodnotil komentátor MF Dnes Miroslav Korecký:

Valeš zdůraznil, že tyto kroky působí způsobem, že se občanští demokraté přibližují k táboru ANO. „Všimněme si, že ANO se v krajích obloukem vyhýbá SPD a Stačilo!, maximálně je používá jako nátlakový balíček ve smyslu: ‚Když nepůjdete vy s námi, půjdou s námi oni‘. ANO se chce zbavit nálepky populismu, v zásadních bodech mají téměř stejnou zahraniční politiku se současným kabinetem,“ vyjmenoval politolog směřování opozičního hnutí a dodal, že voliči nejspíše budou překvapeni, co se po sněmovních volbách bude dít.

Jestliže by Piráti opustili vládu, neznamenalo by to pro její legislativní chod nic zásadního. „Po krku si však jdou ODS a STAN nejen jakožto největší vládní strany, ale jako největší subjekty na pravicovém spektru. Za této situace je možné připustit scénáře, že má vláda na kahánku. V takovém nedůvěryhodném ovzduší stačí jen jiskřička a může dojít k výbuchu střelného prachu,“ dodal Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odvolání Bartoše je podraz v přímém přenosu, řekl Pirát Peksa. Navrhuje opustit vládu

Tagy: