Valeš: Vítězem hlasování o stejnopohlavních svazcích je Babiš. Zabil dvě mouchy jednou ranou

Politolog Lukáš Valeš

K věci (60)

Paradoxním vítězem hlasování o stejnopohlavních svazcích je hnutí ANO, které záležitost neiniciovalo. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to prohlásil politolog Lukáš Valeš. Předsedovi opozičního subjektu Andreji Babišovi se podle odborníka podařilo prostřednictvím tohoto tématu nejen poukázat na rozklíženost vládní koalice, ale oslovit i středové voliče, jejichž hlasy mohou hnutí výrazně posílit. Valeš mimo jiné hovořil na téma migračního paktu, v souvislosti s nímž se prý vláda chová jako „chytrá horákyně“.

Politolog upozornil, že původní vládní iniciativa utrpěla hned dvě porážky. „Zaprvé se nedostala jakožto vítězná varianta do hry, zadruhé ji přehlasovalo hnutí ANO, jehož členové hlasovali v drtivé většině pro, a to na rozdíl od lidovců v rámci koalice,“ řekl v pořadu K věci. Dodal, že paradoxním vítězem této hry, kterou samo neiniciovalo, je právě Babišovo hnutí.

K TÉMATU: Babiš se tvrdě opřel do Fialy. Je jako vosk a plní proimigrační a ekofanatické úkoly

Podle odborníka přitom pro představitele ANO ani jeho voliče není toto téma něčím stěžejním. „Babišovi se však podařilo zabít dvě mouchy jednou ranou. Poukázal na dosud nevídanou rozklíženost koalice a existenci ožehavých témat, na nichž se subjekty neshodnou,“ vysvětlil Valeš.

Pro opozici je prý tato skutečnost zajímavá zvláště v kontextu blížících se voleb do Evropského parlamentu. „Každá strana hlasovala jinak, což může na pozadí hesel, že jdou do volebního klání jako programově jednolitý šik, působit podivně,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle politologa šéf hnutí rovněž oslovil i část středově orientovaných voličů. „Aby mohlo dále růst, potřebuje jejich hlasy. Právě těmito tématy může upoutat jejich pozornost,“ vysvětlil politolog. Dodal, že ANO již „vysálo levicově zaměřený elektorát“.

Vláda jako chytrá horákyně

Ohledně migračního paktu Valeš prohlásil, že není dosud jasné, „jak jsou rozloženy karty“ a kdo za čím stojí. „Vláda byla nejdříve velmi aktivní ohledně podoby paktu a podepsala jej. Jenže když mělo dojít na hlasování, zdržela se. Působí jako chytrá horákyně – ani oblečená, ani neoblečená,“ vyčetl kabinetu.

„Tím, že politici nepřišli s razantně odlišným konceptem během českého předsednictví, víceméně nahráli diskutovanému přerozdělování migrantů, popřípadě finančnímu vyrovnání,“ pronesl. Nejasné signály ze strany vlády chápe, jelikož téma vnímá jako „příznačného černého Petra“ v nadcházejících volbách.

Opozice prý naopak zaujala jasný a neměnný postoj. „Zatímco u koalice visí otazníky, kam politicky směřuje, u opozičních subjektů panuje v této otázce jasné odmítnutí,“ dodal politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko je v řešení migrace vzorem, míní Klempíř. Herzmann varoval před zánikem civilizace

Tagy: