Babiš se tvrdě opřel do Fialy: Je jako vosk a plní proimigrační a ekofanatické úkoly

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně

Manželství pro všechny? Jen partnerství s omezenými právy při osvojení dětí, rozhodla Sněmovna

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se tvrdě opřel do premiéra Petra Fialy (ODS) kvůli migračnímu paktu. Na začátku mimořádné schůze ho počastoval osobními urážkami, když předsedu vlády přirovnal k vosku, který poklonkuje Bruselu. Babiš na adresu pětikoalice také vzkázal, že její výmluvy jsou dětinské a vládní strany se před veřejností přetvařují.

Babiš začal svůj projev nebývale ostře. Fialova vláda podle něj přešla z podpory migračního paktu k populistickému zdržení. „Na začátek bych chtěl připomenout, jak architekti tohoto paktu Fiala a Rakušan představovali zrůdnou dohodu, která maskovala uprchlické kvóty,“ řekl Babiš na adresu předsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN).

Šéf hnutí ANO si poté vybral jako svůj cíl přímo premiéra. „Je tvárný jako vosk a plní všechny proimigrační a ekofanatické úkoly,“ řekl. Bývalý premiér také uvedl, že migrační pakt neřeší příčiny migrace, ale pouze její následky. „Fiala s Rakušanem manipulují, slovíčkaří a lakují vše na růžovo,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Co znamenají „Pavlovy odvody“ a kdy by museli jít bránit Česko civilisté?

Zaútočil i na celou pětikoaliční vládu. „Výmluvy pětikoalice jsou dětinské. Strany jako ODS nebo KDU-ČSL nechtějí vypadat jako eurohujeři,“ řekl Babiš. „Ve skutečnosti jde jen o přetvářku. Poklonkování Bruselu mají v krvi. Ti by prodali i vlastní babičku,“ dodal.

Babiš se také opřel do samotného migračního paktu. Jediným výsledkem podle něj bude, že umožní lepší přerozdělování migrantů z Asie a Afriky. Pak označil za šílenou a „zrůdnou dohodu postavenou na povinné solidaritě, což není nic jiného než zamaskované uprchlické kvóty a výpalné za migranty“.

Sněmovna se k vlastnímu projednávání paktu pravděpodobně nedostane, neboť vládní koalice nepodpoří schválení programu schůze. Vystoupit tak budou moci pouze řečníci s přednostním právem, čehož chtějí využít nejen zástupci opozice, ale také vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Sněmovna by podle její místopředsedkyně a lídryně ANO pro eurovolby Kláry Dostálové měla důrazně vyzvat vládu, aby učinila kroky k nepřijetí paktu v Evropském parlamentu, který by měl o dohodě rozhodovat v dubnu. „Česko se stalo jedinou zemí visegrádské skupiny, která se po mnoha letech odporu migračním kvótám podvolila,“ řekla Dostálová.

Havlíček: Skončí to katastrofou

Podle místopředsedy Sněmovny a stínového premiéra ANO Karla Havlíčka si míru solidárnosti musí určovat jednotlivé země samy. „Jakýkoli diktát, jakkoli šikovně skrytý za vyšší řešení, spolehlivě skončí katastrofou, míní Havlíček. Evropa podle něj nezvládá vedle klimatické nebo energetické politiky ani migrační politiku.

Nynější podoba migračního paktu EU není ideální, ale jde o posun dobrým směrem, řekl později poslancům ministr vnitra Rakušan. „Migrace je společným celoevropským problémem a vyžaduje společné celoevropské řešení,“ uvedl a dodal, že řešením nejsou kontroly na hranicích jednotlivých členských států. „Povinné přijímání migrantů migrační pakt neobsahuje,“ zdůraznil.

Rakušan také poukázal na to, že Sněmovna se na mnoha věcech k řešení migrace shoduje. Jde například právě o odmítání povinného přerozdělování migrantů. „Ani současná vláda tuto červenou linii nepřekročila,“ podotkl. Minulé vlády sice zaujímaly záporné postoje, podle Rakušana ale s žádným pozitivním návrhem nepřišly. Nynější kabinet chce být podle něho „aktivním evropským hráčem.

Na kompromisní podobě migračního paktu se 8. února dohodli vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU, čeští zástupci se hlasování zdrželi. Podle zástupců vlády jsou reformní kroky méně ambiciózní, než Česká republika očekávala. Zvyšuje se také administrativní zátěž a snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie.

Babiš to ve středu označil za zástupné argumenty. Podle předsedy ANO je jedinou hmatatelnou změnou zřízení evropského koordinátora pro solidaritu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jací migranti míří do Evropy? Podívejte se na rozhovor s orientalistou Petrem Pelikánem.

Tagy: