Mrtví v písku nebo nahé dítě. Zelenskyj šokoval zasedání OSN záběry zabitých Ukrajinců

Drsné záběry z videa, které pustil Zelenskyj na zasedání Rady bezpečnosti OSN 5.4.2022.

Video od Zelenského

Na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN vystoupil také formou videohovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Aby doložil zvěrstva, kterých se na Ukrajině měli dopustit ruští vojáci, pustil diplomatům drastické video.

Ukrajinský prezident na jednání nechal pustit záběry ukazující mrtvé na různých místech v Kyjevské oblasti. Na záběrech byly detaily nahého dítěte či lidí s rukama svázanýma bílou páskou. „Jsme zděšeni tím, co jsme právě zhlédli,“ uvedla britská velvyslankyně při OSN Barbara Woodwardová, která jednání předsedala a jménem Londýna vyjádřila Ukrajině solidaritu.

Americká ambasadorka při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová znovu vyzvala, aby Moskva byla vyloučena z Rady OSN pro lidská práva. Prohlásila, že ruské členství v ní poškozuje věrohodnost tohoto orgánu, protože Moskva vede nevyprovokovanou válku a má na svědomí humanitární krizi.

Takzvanou „speciální vojenskou operaci“, což je oficiální kremelský termín pro invazi na Ukrajině, zahájila ruská armáda na příkaz prezidenta Vlaldimira Putina 24. února s cílem sousední zemi „demilitarizovat a denacifikovat“. Ukrajina zdůrazňuje, že Rusko k vojenskému vpádu nemělo důvod.

Podle OSN od začátku konfliktu své domovy na Ukrajině opustilo více než 11 milionů lidí, tedy asi čtvrtina jejích obyvatel. Čtyři miliony Ukrajinců odešly do jiných zemí. Koordinátor humanitární pomoci OSN Martin Griffiths řekl, že dosud bylo zabito 1 430 civilistů, včetně 121 dětí. „Jsme si ovšem vědomi, že tyto údaje jsou silně podhodnocené,“ upozornil.

Zelenskyj při zasedání mimo jiné řekl, že neexistuje zločin, kterého by se ruské jednotky ve městě Buča na předměstí Kyjeva nedopustily. Dodal, že svět je nyní svědkem toho, co se stalo v Buči, ale teprve uvidí, co se dělo v jiných městech, v jiných částech Ukrajiny. V jeho zemi se podle něj odehrávají ty nejhorší válečné zločiny od druhé světové války a Rusko chce z Ukrajinců udělat tiché otroky.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja naopak prohlásil, že ruská armáda nepřišla na Ukrajinu „dobývat území, ale zajistit dlouho očekávaný mír v krví nasáknutém Donbasu“. Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese je válka na Ukrajině jednou z největších výzev v historii této organizace kvůli „své povaze, intenzitě a dopadům“.

Tagy: