Vánoce v Bachmutu? Rusové město srovnávají se zemí. Stále odoláváme, hlásí ukrajinský voják

Zatímco lidé po celém světě oslavují vánoční svátky, obyvatelé Bachmutu a ukrajinští vojáci na území centrálního Donbasu si přejí jediné – odrazit neúnavné útoky okupantů. Ruská armáda bombarduje doněcké město prakticky bez přestávek. Současnou situaci v Bachmutu, na pravděpodobně nejnebezpečnějším místě na světě, popsal jeden z ukrajinských vojáků.

„Je 23. prosince. Hlásím se z centra Bachmutu,“ řekl ukrajinský voják do kamery. Z povzdálí se neustále ozývají výbuchy. „Nepřítel útočí na naše pozice z obcí Opytne, Klishchiivka i Zabakhmutka,“ zmínil obránce Bachmutu.

Je zřejmé, že se agresorům s ruskou vlajkou na uniformě i přes obrovské ztráty daří město postupně obklíčit. „Dělostřelecké síly okupantů nás bombardují bez přestávky. Údery nepřítele jsou ale stále neúspěšné. Působíme nepříteli ztráty a jeho útoky odrážíme,“ uvedl ukrajinský voják s tím, že současný stav jeho kolegů na některých částech fronty ovšem není známý.

„Situace rozhodně není jednoduchá, ale Bachmut stále stojí a odolává,“ dodal voják. Nové fotografie z území centrálního Donbasu vyvolávají čistý smutek. Zatímco lidé v jiných zemích oslavují vánoční svátky, lidé u Bachmutu si přejí jediné – odrazit ruské okupanty.

O bojích u tohoto města průběžně informuje ukrajinské ministerstvo obrany. Zdá se, že jeden z vojáků přežil přímý zásah jen díky bibli. „I kdybych měl jít údolím stínu smrti, ničeho zlého se nebojím, neboť ty se mnou jsi,“ citoval resort žalm 23:4. K tomu uveřejnil fotografii ukrajinského obránce, který drží v ruce prostřelenou knihu.

Střet ruské a ukrajinské armády u Bachmutu v posledních měsících připomíná svým stylem první světovou válku. Z vojenského hlediska je tato bitva tím asi vůbec nejbrutálnějším, co ruská invaze na Ukrajinu přinesla.

Putinovi muži dlouhé měsíce (zhruba od května) vynakládají až neuvěřitelné úsilí, aby ve směru na Bachmut dosáhli postupu. Každý den však naráží na tvrdý odpor z ukrajinské strany. Bitvu proto vojáci začali nazývat jako „bachmutský mlýnek na maso“. Podle některých expertů je toto rozbombardované město v současnosti nejnebezpečnějším místem na planetě.

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého je dost možné, že Rusové nakonec Bachmut obsadí. Šlo by ale spíš o symbolický úspěch než strategický. Bachmut byl ještě před válkou 72tisícovým městem, které se soustředilo na výrobu šumivých vín. Vlivem ruského bombardování z něj příliš nezbylo. Smrt tam číhá prakticky za každým rohem.

Krátce před Vánoci Bachmut navštívil prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinskou vlajku, kterou místní popsali vzkazy, pak odevzdal během svého projevu v Kongresu americké předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Tagy:
válka armáda vojáci město Vánoce voják Ukrajina bombardování Rusko Donbas ostřelování Doněcká oblast Bible Bachmut