Vánoční atmosféra zmizela. Rakousko se propadlo do lockdownu, ven se smí jen výjimečně

Lockdown Rakousko

Opatření v Rakousku

Řada evropských zemí kvůli stále rychlejšímu šíření covidu zpřísnila restrikce. Rakousko nyní čeká minimálně třítýdenní uzávěra, lidé tam smějí opustit domov jen v nejnutnějších případech. Pro turisty se země uzavřela téměř úplně.

Na Rakousko padl lockdown. Opakují se scény z přelomu roku – prázdné ulice, zavřené vánoční trhy či zatažené rolety obchodů. Všeobecný ruch na ulicích ustal. Rakousko k celostátní uzávěře sáhlo v této vlně jako první země Evropské unie. Od pondělí smějí lidé opouštět domovy jen v nutných případech.

Ven se smí jen kvůli cestě do práce, do školy, na nákupy nebo kvůli zdravotním procházkám. Zavřely se restaurace, hotely, většina obchodů a ruší se všechny akce s větším počtem účastníků. „Samozřejmě mě to štve. Už jsem měla vánoční náladu a nejraději bych šla na vánoční trhy, ale nedá se jinak. Stejně to nezměníme. Můžeme jen dodržovat pravidla a vytěžit z toho to nejlepší,“ podotkla Rakušanka Lisa Bernsteinerová.

Od února pak vláda chystá zavést povinné očkování proti covidu pro všechny obyvatele. „Je to tak. Měli bychom okamžitě zavést povinné očkování, bylo to tak i v minulosti. Jako dítě jsem se nechala očkovat ve škole, aniž by moje matka musela něco podepisovat, aniž by se mě někdo zeptal. Všichni jsme přežili. Vláda v tomto případě selhala,“ myslí si Christine Lokosová z Vídně.

Na lyžování v Rakousku musí zapomenout i turisté, včetně Čechů. Na vleky mohou jen obyvatelé Rakouska, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid v posledních 180 dnech, hotely jsou až na výjimky uzavřené, nejezdí ani skibusy.

Tagy: