Migrace desítek milionů krabů na Vánočním ostrově. Řidiče čekají uzavírky

Vánoční ostrov, který je odlehlým zámořským územím Austrálie, se chystá na pravidelnou migraci desítek milionů krabů. Ti se začátkem období dešťů přemisťují z vnitrozemského pralesa k pobřeží. Pracovníci tamního národního parku měsíce připravovali zátarasy, kterými se snaží proud korýšů k moři usměrnit. Řidiče kvůli tomu čekají uzavírky, napsal The Guardian.

„Je úžasné tento pozoruhodný přírodní jev sledovat, zároveň jde o úspěšný příklad toho, jak dokáže spolupráce pomoci ochránit vzácné druhy,“ uvedla australská ministryně životního prostředí Tanya Pliberseková pro The Guardian.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Neznámý tyran v Krči odložil štěňata na mráz. V krabici neměla šanci, zasáhl náhodný hrdina

Krab červený (Gecarcoidea natalis) je druhem, který se vyskytuje pouze na Vánočním ostrově a na blízkých Kokosových ostrovech. V poslední době ale hrozilo, že se krabům stane osudným přemnožení invazivního druhu žlutých mravenců (Anoplolepis gracilipes), kteří kraby zabíjeli velmi silnou kyselinou mravenčí. Ochranářům se ale podařilo populaci mravenců snížit díky nasazení specifického druhu vosiček, které ničí jejich zdroje potravy.

„Tím, že jsme stavy (mravenců) snížili, roste krabí populace a počty jsou nejvyšší za poslední desítky let, což je skvělý výsledek nejen pro kraby červené, ale i pro celý ekosystém ostrova,“ uvedl šéf národního parku Derek Ball.

Krabů na Vánočním ostrově žije odhadem 100 milionů, nyní nastává období, kdy musejí kvůli páření a nakladení vajíček migrovat k pobřeží Indického oceánu. Ekologové pro ně vytvořili bezpečné trasy včetně podchodů pod silnicemi a snaží se proud korýšů usměrňovat tak, aby se jim cestou k plážím nic nestalo.

Vánoční ostrov leží asi 1 500 kilometrů od pobřeží západní Austrálie a 350 kilometrů od indonéského ostrova Jáva. Název získal díky mořeplavci Williamu Mynorseovi, který kolem něj proplul 25. prosince 1643.

Tagy:
Austrálie krab migrace mravenci Indický oceán The Guardian Vánoční ostrov Kokosový ostrov Tanya Plibersek Derek Ball