Svařák za 100 Kč, langoš i za dvojnásobek. Kolik co stojí na vánočních trzích napříč Českem?

Některé položky na vánočních trzích od loňska zdražily.

Ceny na vánočních trzích

Co by to bylo za adventní čas bez vánočních trhů. Jsou po celé republice a lákají na různé dobroty i doprovodné akce. Štáby CNN Prima NEWS vyrazily do terénu na Valašsko, do Brna nebo Českých Budějovic. A zajímaly se mimo jiné o ceny.

Dát si na adventních trzích něco dobrého je skoro povinnost. Letos si ale za oblíbené pochoutky opět připlatíme. Prodejci zvedli ceny kvůli energiím a pronájmům. Jako třeba v Brně. „Bohužel jsme museli zdražit, a to asi o 10 korun na jednu položku. Svařené víno máme za 70 korun, medovina je za 80, nealkoholické nápoje stojí kolem 60 korun,“ řekl CNN Prima NEWS jeden ze stánkařů.

ČTĚTE TAKÉ: Stromísek Pedro nebo trubková konstrukce. Vánoční „stromky“ v Česku budí úsměv i rozpaky

Lidé si tady ale rádi dopřávají a na ceny v rámci vánočního veselí nepohlíží tak přísně. „Nejradši mám svařáček, dáme si i nějakou tu klobásku nebo jiné dobroty. Utratíme maximálně do tisícovky,“ řekl štábu jeden z návštěvníků brněnských trhů. „Teď jsme sem přišli a už mě to stálo 600 korun. Jsme tady asi hodinu, tak uvidíme, na kolik mě to celkem vyjde,“ dodal další.

Vedle tradičních adventních stánků mohou návštěvníci v Brně vidět nebo vyzkoušet i symboly, které k městu neodmyslitelně patří. Ať už jde o brněnského draka v zimním svetru nebo třeba jízdu šalinou.

Oblíbenými vánočními trhy jsou také ty v Českých Budějovicích. Kromě bruslení, které je na adventním trhu zcela zdarma, patří k oblíbeným aktivitám jízda na vyhlídkovém kole (ta stojí 80 korun na osobu) nebo dětský kolotoč za 50 korun.

V samotném srdci Valašska, ve Valašských Kloboukách, v sobotu ráno začal vyhlášený Mikulášský jarmek. Jedná se už o jednatřicátý ročník a každý rok sem zavítají tisícovky lidí. „Chodíme pravidelně a je tady vždy krásně. Ti Moraváci to umí udělat hezké, obdivujeme je,“ řekl návštěvník ze Slovenska.

Za pravý valašský frgál tady ale dáte tři stovky. „Lidé nás tady hodně znají a ví, že si potrpíme na kvalitu, takže nemají problém s tím si u nás připlatit. Nejoblíbenější je valašská klasika, tedy hruškový, ale kupují si také borůvkový, tvarohový, povidlový a makový,“ řekla prodejkyně valašských frgálů Natálie.

V Praze na Staroměstském náměstí si můžete dát langoše až za 220 korun, klobásu za 160 korun, zapít to dvěma deci svařáku za stovku a jako dezert si můžete dát třeba trdelník se zmrzlinou za 190 korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Jak se vyvarovat srážce s divokou zvěří? Experti mají jedno varování

Tagy: