Hrozí celosvětové propouštění. O stovky milionů pracovních míst se chystají ucházet roboti

Robot

Umělá inteligence může být pomocí i hrozbou

Pracovat po boku robotů se pro spoustu zaměstnanců stalo běžnou rutinou, převážně v průmyslových odvětvích. Postupné nahrazování dalších pracovních míst umělou inteligencí ale může přijít mnohem dříve, než se očekávalo. V bezpečí se už cítit nemohou ani ti, co se na první pohled zdají nenahraditelní. Tlačit se na jejich pozice může například digitální kolegyně Ava, informuje BBC. Podle americké investiční společnosti Goldman Sachs může být v ohrožení až 300 milionů pracovníků.

Na trh se podle BBC dostává nová technologie, kterou zosobňují digitální roboti, jež mají hrát roli běžného kolegy v práci. Za startupem Artisan AI stojí 22letý Brit Jaspar Carmichael-Jack. Začátkem prosince by měla společnost, která sídlí v kalifornském San Franciscu, představit svého prvního „Artisana“ – digitálního zaměstnance, který je navržen tak, aby se integroval do lidských týmů a stal se jejím plnohodnotným členem.

ČTĚTE DÁL: Umělá inteligence musí dostat jasná pravidla, tvrdí experti. Naznačili, jak ji regulovat

Nepůjde ale jen o jedince, v průběhu příštího roku by se měli na trhu objevit další „Artisani“. První digitální kolegyně se jmenuje Ava a jejím cílem bude automatizace práce obchodního zástupce. „Ava má desetkrát více dovedností než člověk a stojí o 90 % méně,“ slibuje společnost. Zaměstnat ji zatím nelze, pouze se přihlásit k beta testování.

„Je to jako mít prodejní software současně s vestavěným manažerem a správcem účtu v jednom – bude moct podávat návrhy, upravovat kampaně, připojovat se ke schůzkám a dělat si poznámky,“ popsal Carmichael-Jack pro BBC roli Avy. Podle něj by měli být „Artisani“ schopní fungovat autonomně pouze s pár vstupními informacemi a nebo také s žádnými. Společnosti se podařilo přitáhnout pozornost několika velkých investorů a během dvou týdnů vybrala více než 2 miliony dolarů, tedy necelých 45 milionů korun.

I přes zatím velký úspěch, který se Artisan AI dostává, je si Carmichael-Jack vědom hrozby, kterou může umělá inteligence do budoucna přinést. „Budeme potřebovat nějakou regulaci. Nevyhnutelně se totiž blížíme do bodu, kdy umělá inteligence udělá většinu lidské práce nadbytečnou, to bude bolestivé období,“ popsal Carmichael-Jack.

Revoluci odstartoval ChatGPT

Když se na začátku letošního roku zpřístupnila verze ChatGPT, odstartovala společnost OpenAI novou éru. Umělá inteligence se stala pomocníkem v každodenním životě, někdy však na úkor živých pracovníků. Mezi prvními nahrazenými pozicemi roboty byla místa v továrnách nebo například ve fast foodech.

Obraceče burgerů by ale mohli brzy následovat také pracovníci na místech, která vyžadují určitou znalost a zkušenost, jako jsou kreativní pozice. Umělá inteligence zasáhne odvětví, u kterých se předpokládalo, že jsou před novými technologiemi v bezpečí. V ohrožení by tak mohly být oblasti jako marketing, hudební produkce nebo grafický design. A i když je umělá inteligence mnohdy pro zaměstnance přínosem, existují důvody, proč by si lidé na některých pozicích měli radši hlídat záda.

Jedním z nich je i schopnost technologie umělé inteligence dělat všechny věci, které byly v minulých letech ponechány na vysoce kvalifikovaných zaměstnancích: přemýšlet nad úkoly, jakými jsou sestavování marketingových plánů, pracovních strategií a mnoho dalšího.

Podle odhadů americké investiční společnosti Goldman Sachs by mohl ChatGPT, a podobné generativní umělé inteligence, zvýšit globální hrubý domácí produkt o 7 % a nahradit 300 milionů pracovníků na plný úvazek.

Tagy: