Ve čtvrtek laboratoře potvrdily 10 tisíc nakažených koronavirem. Ubývá i hospitalizovaných

Testování na koronavirus

Aktuální covidová statistika

V Česku denní nárůst případů koronaviru dál zpomaluje, ve čtvrtek přibylo 10 025 nově nakažených, asi o třetinu méně než před týdnem. Podezření na opakovanou nákazu vyslovili hygienici u dalších zhruba 1 845 lidí, což bylo v mezitýdenním srovnání o tisícovku méně. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

Počty nově potvrzených případů covidu klesají v mezitýdenním srovnání 17 dní v řadě. V přepočtu na 100 000 obyvatel připadalo v Česku ke čtvrtku 702 nových případů za poslední týden, zatímco ve středu to bylo 754. Nejrozšířenější je nyní koronavirus v Plzeňském kraji se sedmidenní incidencí 851, následuje Jihomoravský kraj s 839 nakaženými na 100 000 obyvatel za poslední týden. Naopak nejnižší incidence je nadále v Karlovarském kraji, kde dosahuje hodnoty 497. Bezpečné hodnoty jsou podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška do 250, Česko by se na ně mohlo dostat v druhé polovině března, řekl tento týden.

Nynější vlna covidu způsobená variantou omikron má podle Duška kulminaci za sebou. Další eskalace či zahlcení nemocnic nejsou pravděpodobné, míní. V letošním roce byla podle statistik ministerstva zdravotnictví zátěž nemocnic nejvyšší 14. února, kdy nemocniční péči vyžadovalo 4 297 nakažených. V tomto týdnu to bylo nejvíce - 3 800 v pondělí. Od té doby počty hospitalizovaných klesají. Nemocnice ale hlásí pacienty často zpětně, počty hospitalizovaných z posledních dní proto při dalších aktualizacích ještě většinou rostou.

Klesá i počet testů

Klesá i počet provedených testů, ve čtvrtek jich laboratoře provedly přes 45 000, před týdnem to bylo téměř 87 000. Podíl pozitivních testů v mezitýdenním srovnání stoupl u všech typů testů. U lidí testovaných kvůli kontaktu s nakaženým pozitivita mírně vzrostla na téměř 19 procent, mezi testovanými kvůli příznakům stoupla o procentní bod na 39 procent a u preventivních zhruba o čtyři procentní body na 15 procent.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku téměř 3,56 milionu případů koronaviru, většina se vyléčila, 38 491 zemřelo. V posledních týdnech je úmrtí kolem 50 denně, v únoru činil denní průměr 33.

Tagy:
nemocnice Jihomoravský kraj Plzeňský kraj Karlovarský kraj Ladislav Dušek laboratoř Česko COVID-19 Ministerstvo zdravotnictví České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR