Britská mutace koronaviru ochromuje slánskou nemocnici. Nakazil se i očkovaný personál

Armáda ČR pomáhá v nemocnici ve Slaném

Ve slánské nemocnici se objevila nová mutace koronaviru z Velké Británie

Armáda i dobrovolníci pomáhají ze všech sil v nemocnici ve Slaném, kterou drtí nákaza britskou mutací koronaviru. Nemocnice Slaný sama informovala, že „nevídanou agresivitu šíření koronaviru mezi personálem“ má na svědomí tzv. britská varianta koronaviru. Vedení nemocnice mělo podezření na výskyt této verze viru už minulý týden, a to právě vzhledem k velmi prudkému šíření. Nákladná analýza podezření potvrdila.

„Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření korovaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí tzv. britská varianta viru SARS-CoV-2,“ napsal ředitel nemocnice Štěpán Votoček na facebookovém účtu zařízení.

Covid report 25. 1. 2021 Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření korovaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí tzv. britská varianta viru SARS-CoV-2. ředitel

Posted by Nemocnice Slaný on Monday, January 25, 2021

Už minulý týden se kvůli COVID-19 slánská nemocnice potýkala s nedostatkem personálu. Aktuálně má být podle ředitele v karanténě osmdesát zdravotníků. V nemocnici jich celkem pracuje asi 400, číslo ale zahrnuje například i farmaceuty a laboranty.

Nemocnice na hraně možností

„Nemocnice Slaný je dnes skutečně na hraně svých možností – denně dostávám informace o dalších nakažených sestrách a lékařích,“ popsal už minulý týden ředitel Votoček. Ve čtvrtek bylo v nemocnici s koronavirem hospitalizováno 47 lidí, aktuálně je podle ředitele hospitalizováno 55 pacientů.

„Nechali jsme udělat nákladnou analýzu, která potvrdila britskou mutaci viru,“ řekl ředitel slánské nemocnice v úterý pro web iDnes.

„Pacientů ležících v naší nemocnici s covidem je 55, což je na hranici naší kapacity. Pomoc nám přislíbila berounská nemocnice, kam dnes přesuneme 5 pacientů,“ zmínil.

Onemocněli i očkovaní zdravotníci

Část oddělení, například interní jednotka intenzivní péče a rentgen, fungují v nouzovém režimu, uzavřena byla také řada ambulancí. „Bez pomoci armády a dobrovolníků by se zhroutila i lůžková péče,“ dodal Votoček.

Podle Kladenského deníku onemocněli dokonce i zdravotníci, kteří již obdrželi první očkovací dávku proti COVID-19. Tím spíše ředitel Votoček apeluje na stát, aby se tempo vakcinace zrychlilo. „Je jasné, že za účinně očkovaného lze považovat člověka až po ukončení vakcinace druhou dávkou, a tedy že úvahy o odložení druhé dávky a dokonce doporučení tohoto postupu ministrem zdravotnictví jsou nesprávné,“ uvedl podle deníku ředitel.

Tagy: